Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Babypakket voor arme moeders

18 mei 2024 | Leestijd 2 min

De Bulgaarse nichtjes Bogamila (22) en Bojana (23) werden allebei geboren in een arme Roma-wijk van een klein dorp. Toch zijn hun levens compleet verschillend. Bojana is moeder van vier kinderen, Bogamila studeert aan de universiteit. Hoe probeert zij een voorbeeld te zijn van hoe het anders kan?

Bojana kreeg haar eerste kind op haar 13e. “De kinderbescherming wilde mijn kinderen weghalen, maar dankzij mijn moeder konden ze bij haar wonen.” Daarnaast liep haar man in 2019 hersenschade op door een ongeluk. “Hij was psychisch niet in orde, dus ben ik bij mijn ouders gaan wonen. Sinds het ongeluk is mijn leven zwaar.”

Bogamila’s dagen zien er heel anders uit: zij studeert sociologie. Doordat haar ouders hard hebben gewerkt, konden ze een huis naast de Roma-wijk kopen. “Anders was mijn leven niet veranderd. In de Roma-wijk trouwen kinderen jong; vrouwen van mijn leeftijd hebben vaak meerdere kinderen en stoppen met school. Ik hoop dat hun leefomstandigheden veranderen.”

Gratis luiers

Om die verandering te ondersteunen, organiseert Bogamila wekelijks de kinderclub van de kerk. Vroeger motiveerde de organisatie Mission Possible haar om door te leren, wat haar leven veranderde. Bogamila gelooft dat ook de kinderen van de kinderclub hoop hebben op een betere toekomst. Om de moeders te steunen, deelt de kerk warme kleding uit en babypakketten, met daarin onder andere luiers en babykleding. Bogamila gaat deze boxen bij jonge moeders brengen, ook bij Bojana. Hoe zal zij reageren?

Er zijn nog veel meer jonge moeders in de Bulgaarse Roma-wijken die baat hebben bij een babypakket. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--