Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Susanne | ‘Glory verliest baby, maar raakt opnieuw zwanger’

10 juni 2024 | Leestijd 3 min

Tijdens mijn reis naar Malawi ontmoet ik de zwangere Glory Mvalla (24). Haar verhaal raakt me en inspireert me om met EO Metterdaad in actie te komen voor goede moeder- en kindzorg.

Als ik haar ontmoet in 2023 is Glory voor de tweede keer zwanger. Deze zwangerschap is voor haar een spannende periode, vertelt ze. Toen ze 9 maanden in verwachting was van haar eerste kind, werd ze namelijk overvallen door ernstige buikpijn.

Vliezen breken

Glory vertelt me hoe ze met gebroken vliezen aankwam bij het ziekenhuis en de dokter haar naar huis stuurde. Ik kan het niet geloven! Het is alsof ik haar pijn in mijn buik kan voelen. Ik word overspoeld door frustratie: als de vliezen gebroken zijn moet je binnen 24 uur bevallen! Maar in het ziekenhuis kreeg Glory te horen dat ze ‘thuis gewoon moest wachten’ tot de baby zou komen. Vijf dagen later zijn Glory en haar man teruggegaan naar het ziekenhuis omdat de pijn alleen maar erger werd. Toen kregen ze te horen dat de kans groot was dat moeder en kind dit niet zouden overleven.

God is er

Glory overleefde het, maar haar baby niet. Als ze meteen was geholpen, dan had haar kindje waarschijnlijk nog geleefd. Ze was intens verdrietig. “Het deed zo’n pijn in mijn hart en ik was wanhopig,” vertelt ze. Toen kwam er een andere dokter aan. Hij zei tegen haar: “God is er. Hij is bij jullie en Hij zal jullie een andere baby geven.” Het is verschrikkelijk dat hun kindje is overleden, maar moeder en kind hadden allebei dood kunnen gaan. Glory ziet het als een geschenk van God dat ze door mag leven en opnieuw zwanger mocht worden.

Nieuw leven

Glory is inmiddels bevallen van een prachtige, gezonde zoon. Hij heet Azariah, wat 'God heeft geholpen' betekent. “Omdat God ons heeft geholpen en ons voor zo veel problemen beschermd heeft,” zegt Glory. “Het gaat hartstikke goed met onze zoon, met mij en met mijn man Emmanuel.”

EO Metterdaad zorgt voor goede medische zorg, kraamzorg en voeding voor moeder en kind. Daarnaast krijgen kwetsbare moeders een babypakket vol verzorgingsproducten. Wil jij moeders en hun baby een goede start geven? Met elke bijdrage, groot of klein, kun je levens redden.

Geef nu

Helpt het geloof jou in tijden van verlies en verdriet?

Geschreven door

Susanne Jonker

Meer over het project

--:--