Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dakloze Zamir opgelucht door dagopvang

22 november 2022 | Leestijd 2 min

Geen bed, geen douche, geen eten. Zamir uit Kirgizië leeft al dertig jaar op straat, nadat hij als 14-jarige jongen door zijn familie was achtergelaten. Gelukkig kan hij terecht in het dagcentrum van de daklozenopvang.

Zamir probeert te overleven door te eten uit vuilcontainers. Restaurants hebben vaak eten over, maar die weigeren het aan daklozen te geven. Zamir: “Zij gooien het liever weg. Ik snap niet waarom.” Hij kookt zijn gevonden etensresten op de warme buizen van de stadsverwarming. Hier slaapt hij ook tegenaan. Het is dicht bij het treinstation waar familieleden hem hebben achtergelaten. “Ik wist toen niet wat ik moest doen. Als ik aan dat moment terugdenk, krijg ik tranen in mijn ogen. Soms wil ik niet meer verder leven.”

Slaapplek

Een medewerker van de dagopvang bezoekt Zamir bij zijn slaapplek. Dit doet hij regelmatig, om te controleren hoe het met hem gaat. Als de hulpverlener vraagt hoe het met Zamir is, laat hij een wond aan zijn been zien. “Ik ben vier keer geslagen met een stok.” De hulpverlener nodigt hem uit naar de opvang, zodat de dokter ernaar kan kijken. Hier mag Zamir ook douchen, hij krijgt er soep met brood, en een voedselpakket. “Ik vind het een fijne plek. Het is hier veilig.”

Dankzij de dagopvang krijgt Zamir wat hij nodig heeft: eten, medische zorg en een warme douche. Er zijn nog veel meer daklozen die ondersteuning nodig hebben. Wil je een bijdrage leveren aan die hulp? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--