Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dankzij een koe heeft Vouern weer hoop

3 mei 2024 | Leestijd 2 min

Vroeger had oma Vouern uit Cambodja haar eigen land en koeien. Tot haar man ziek werd en ze alles moesten verkopen om de behandelingen te kunnen betalen. Toen hij overleed, had Vouern niets meer. “Ik weet niet hoe ik nog geld kan verdienen”, zegt ze. Gelukkig houdt het voor haar hier niet op.

Cambodja is in ontwikkeling: in enkele jaren tijd werden er in de steden talloze grote gebouwen neergezet. Maar de meeste staan leeg, omdat weinig inwoners zich zoiets kunnen veroorloven. Op het platteland staan vooral zelfgebouwde huisjes. Veel mensen verdienen er niet meer dan twee euro per dag; een bedrag dat Vouern niet eens haalt. “Het is door mijn leeftijd lastig om te werken”, legt ze uit. “Ik ben afhankelijk van mijn kinderen, maar zij houden mij een beetje op afstand. Soms hebben ze onderling ruzie over wie mij moet helpen.”

Slapen onder een boom

De kinderen van Vouern hebben namelijk ook geldproblemen en eigen kinderen te voeden. Soms komt haar aanwezigheid slecht uit en slaapt ze onder een boom in haar hangmat. Maar er gloort licht aan de horizon: omdat ze op leeftijd is en geen inkomen heeft, besloot de dorpsraad samen met EO Metterdaad-partnerorganisatie Fountain of Hope oma een koe te geven. Wat deze koe voor haar toekomst betekent, zie je in deze aflevering.

EO Metterdaad wil graag meer gezinnen en ouderen als Vouern helpen, zodat ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Help je mee om armoede in Cambodjaanse dorpen aan te pakken?

Geef nu

Meer over het project

--:--