Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ‘Metterdaad-Toyota’ die al 30 jaar dienstdoet

2 februari 2022 | Leestijd 2 min

In 1992 aangeschaft met giften via EO Metterdaad en zelfs tijdens de corona-lockdown in Oeganda nog steeds ‘on the road’. Dit is het bijzondere verhaal van de Toyota pick-up truck van hulpverlener Ingrid Wilts.

Afgelopen zomer zat dit mailtje in onze mailbox: 

Beste EO Metterdaad, 
 
Het leek me leuk om dit met jullie te delen. Deze foto’s zijn van een auto die wij, bijna 30 jaar geleden, via EO Metterdaad gekregen hebben. Sinds 1992 rijdt hij op Ugandese wegen. Deze auto heeft heel wat levens gered en andere goede dingen gedaan en is nog steeds in gebruik. 

Groet, Ingrid Wilts 

Spontane ambulance

“We hebben deze auto intensief gebruikt voor het werk van onze stichting die Oegandese straatkinderen opvangt”, vertelt Ingrid als we haar bellen voor een toelichting. “Dat levens redden is zowel figuurlijk als letterlijk. Figuurlijk, bij ons dagelijks werk, om zwerfkinderen van straat te halen en indien mogelijk later te herenigen met hun gezin. Maar ook letterlijk, als spontane ambulance, wanneer we onderweg een verkeersongeluk tegenkwamen en slachtoffers snel naar het ziekenhuis moesten.”

Uitkomst in corona-tijd 

In 2005 heeft Ingrid het werk onder de straatkinderen aan haar lokale collega’s overgedragen. Anno 2021 zet ze zich in voor een pastoraal retraitecentrum aan de Oegandese kust. In deze coronaperiode kwam de auto daar opeens ook weer goed van pas: er mochten alleen zakelijke voertuigen de weg op en de puck-up bleek aan die eisen te voldoen. Dus ging de onvermoeibare ‘Metterdaad-Toyota’ de niet al te beste Oegandese wegen weer op om uitkomst te bieden.   

Dit artikel komt uit het EO Metterdaad magazine voor donateurs. 

Word donateur en ontvang drie keer per jaar het EO Magazine thuis.

ingrid-opengraph

Meer over EO Metterdaad

--:--