Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een nieuw begin voor vluchtelingen in Armenië

29 februari 2024 | Leestijd 2 min

Gor Khatchikyan is van Armeense afkomst. Hij gaat terug naar zijn geboortegrond, om zich daar samen met EO Metterdaad in te zetten voor de vluchtelingen. Hij ontmoet Maria Goris, een Nederlandse hulpverlener die zich al ruim twintig jaar inzet voor de mensen in Armenië. Hoe doet ze dat?

Nagorno-Karabach was een christelijke enclave, omringd door aartsvijand Azerbeidzjan. De enclave werd veroverd, en bang voor etnische zuiveringen sloegen ruim honderdduizend mensen op de vlucht. Ze gingen de grens over naar Armenië, in de hoop daar een veilig bestaan te kunnen opbouwen. Zo ook Margaritha. Zij moest halsoverkop vluchten met haar man en drie kinderen. Daardoor zijn ze alles kwijt. Ze leven nu grotendeels van de overheidssteun van tweehonderd euro per maand. “Over een maand stopt de steun, waardoor ik dan nog maar dertig euro per maand heb voor eten en kleding.”

Perspectief

De organisatie van Maria Goris helpt vluchtelingen met het starten van een eigen bedrijf of het volgen van een opleiding. Gor en Maria bezoeken Margaritha in het opleidingscentrum, waar zij leert voor kapper. “Dit is een mooi voorbeeld van een nieuw begin”, zegt Gor. “Margaritha doet het zo goed, dat ze na haar opleiding bij de school kan blijven werken. Dit biedt perspectief.” Maria helpt ook een andere gevluchte familie, die al een aantal maanden van bijna niets leeft. De verrassing die ze meebrengt, zorgt voor tranen van geluk. Wat voor verrassing dat is, zie je in de aflevering van EO Metterdaad.

Er zijn nog duizenden andere vluchtelingen die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld met onderdak, eerste levensbehoeften en traumazorg. Wil jij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--