Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eigen moestuin verandert Bongeka’s leven

7 december 2023 | Leestijd 2 min

Veel gezinnen in Zuid-Afrika kunnen niet of nauwelijks rondkomen. Zo ook de 20-jarige Bongeka en haar zoontje van 4. Bongeka had geen geld om te studeren en kon geen werk vinden. Dankzij de partnerorganisatie van EO Metterdaad heeft ze een manier geleerd om geld te verdienen.

“Dit is mijn moestuin”, zegt Bongeka trots, terwijl ze door het zand loopt. “Vroeger hield ik niet van tuinieren.” Totdat Hlengiwe haar vertelde over een manier van tuinieren die een hoge opbrengst geeft. Hlengiwe is zelf tien jaar geleden begonnen met het aanleggen van een moestuin. Inmiddels is ze uitgegroeid tot gevierd zakenvrouw en heeft ze een aantal mensen in dienst. Terwijl ze in eenzelfde soort schuitje zat als Bongeka: ze werd uitgehuwelijkt en kreeg twee kinderen, maar het huwelijk hield geen stand en ze belandde met haar kinderen op straat. Toen ze in contact kwam met de partnerorganisatie, veranderde haar leven.    

Meer eigenwaarde

De moestuin heeft ook voor een grote ommekeer in Bongeka’s leven gezorgd. “Het voelde altijd alsof we faalden als gezin, alsof ons leven geen zin had. Maar de manier waarop mensen nu naar mij kijken, is compleet veranderd.” Het verbouwen van groenten zorgt dus niet alleen voor eten en inkomen, maar geeft mensen ook meer eigenwaarde en een sociaal netwerk. “Ik ben onderdeel van de gemeenschap en help nu zelf mensen met hun moestuin.”   

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie Kerk in Actie. Die zorgt voor trainingen waarbij mensen leren hoe ze hun eigen moestuin kunnen beginnen. Help je mee dit initiatief meer bekendheid te geven?

Geef nu

Meer over het project

--:--