Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is stil op de kraamafdeling

22 juni 2022 | Leestijd 2 min

Nederland, oktober 2020: mijn vrouw heeft regelmatige weeën en we komen aan in het ziekenhuis van Amersfoort. De verloskunde-afdeling is een oase van rust.

Een mooie schuifdeur gaat open en we krijgen een riante kamer. ‘Druk deze knop in als je iets nodig hebt, dan geven we jullie nu even wat privacy. Achter die deur zit een badkamer, met eigen wc en douche.’ Even later krijg ik een menu-kaart: of ik wat wil lunchen? De schuifdeur sluit weer en we hebben de wereld aan onszelf.

18 vrouwen

Nepal, april 2022: 18 vrouwen liggen op een grote zaal. De dokter doet haar ronde en schuift een versleten gordijntje dicht als ze haar onderzoeken doet. Een vrouw ligt te wachten tot ze genoeg ontsluiting heeft om echt te gaan bevallen. Overal krijsen baby’tjes. Het is een komen en gaan van familie.

Een overvolle kraamkliniek

Voor EO Metterdaad ben ik hier om een film te maken over de overvolle kraamkliniek waarmee we geld inzamelen voor de uitbreiding ervan. Geen gek idee: de dokter kan twee patiënten niet vinden, want die liggen ergens anders in het ziekenhuis omdat er geen bedden meer zijn.

Rouw

Tussen al het baby-geweld zit een vrouw stilletjes op de rand van haar bed. Te staren naar haar buurvrouw, die haar jonge spruit borstvoeding probeert te geven. Ze is zelf gisteravond, na 28 weken zwangerschap, bevallen van een dood kindje. Ze glimlacht naar de vrouw die borstvoeding geeft. Op deze overvolle kraamafdeling is voor haar rouw geen plek.

Geschreven door

Daniël de Wit

Meer over het project

--:--