Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vergaat het de 5-jarige Saoud?

23 december 2023 | Leestijd 2 min

Aanslagen, conflicten, honger en droogte teisteren Somalië. Vanwege de onveiligheid en honger zijn honderdduizenden mensen gevlucht naar het noorden van Somalië, onder wie de 5-jarige Saoud en haar gezin. Arjan Lock bezoekt het vluchtelingenkamp waar zij verblijven.

“We hadden voedselhulp nodig”, zegt vader Saman. “Daarom kwamen we hierheen. Het regende al een aantal jaar niet meer en al ons vee ging dood. Onze kinderen raakten ondervoed. Hoe kan ik ze van eten voorzien?” 

Ondanks haar vaders zorgen, vertelt Saoud met een glimlach over hoe ze helpt in het huishouden. “Ik maak elke dag het huis schoon, zorg dat mijn broertjes en zusjes gaan slapen en maak het matras voor oma klaar. Maar het leven hier is moeilijk. We kunnen nergens schuilen als het regent en we hebben vaak honger.” 

Naar school

Op een dag komt de jonge Aisha in het kamp aan, die meteen warm onthaald wordt door Saoud. “Wij zijn beste vrienden. ’s Ochtends gaan we samen naar school.” Saoud en Aisha dromen ervan om te studeren, zodat zij werk krijgen en voortaan genoeg eten kunnen kopen. Buiten school om is er voor de kinderen weinig te doen in het kamp. Saman: “Ze vervelen zich en kunnen nergens spelen.” Dit wil EO Metterdaad veranderen door een plek te realiseren waar kinderen na schooltijd veilig kunnen spelen en praten over wat ze hebben meegemaakt. 

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie World Vision Nederland. Wil je kinderen als Saoud en Aisha het gevoel geven dat ze meer kind kunnen zijn?

Geef nu

Meer over het project

--:--