Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoop ondanks tegenslagen in Zuid-Soedan

24 december 2022 | Leestijd 2 min

Milou werkt voor onze partnerorganisaties ZOA en Dorcas en woont in Zuid-Soedan. Volgens haar een prachtig land met een enorme potentie. Tegelijkertijd ziet ze met eigen ogen wat de gevolgen zijn van onderlinge conflicten, de economische crisis én aanhoudende overstromingen die de laatste jaren steeds erger worden. Een hongersnood dreigt.

“Sinds de onafhankelijkheid van 2011 is er nog nooit zó veel voedselonzekerheid geweest. Het land is sterk afhankelijk van voedselimport uit andere landen. En door de Oekraïne-oorlog zijn de voedselprijzen ook nog eens enorm gestegen. Al vier jaar lang hebben overstromingen talloze oogsten vernietigd.

Veel mensen zijn hun huis, hun gewassen en hun vee kwijt. Ze eten van de middelen die ze nog hebben. Sommigen krijgen voedsel van de VN, maar ook de VN kampt met grote tekorten. In sommige gebieden waar we werken, verzamelen mensen graszaad om te overleven. Ondanks alle tegenslagen hebben mensen een enorme drive een betere toekomst op te bouwen. Het kerstproject van EO Metterdaad, rondom dijkenbouw en voedselzekerheid, geeft hoop!

Het project richt zich vooral op wederopbouw. We willen mensen ondersteunen in dijkenbouw, zodat ze hun land kunnen beschermen tegen overstromingen. Ook leveren we families zaden en landbouwwerktuigen, en geven trainingen. Gezinnen leren hoe ze hun land kunnen verbouwen op een klimaat-slimme manier. Dus ook als er overstromingen zijn. Hiermee hopen we de voedselproductie te verhogen. Nu én voor de langere termijn. Zo werken we aan een nieuw toekomstperspectief.” 

Meer over het project

--:--