Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik wil niet dat mijn kinderen merken dat ik ziek ben’

29 november 2023 | Leestijd 2 min

Buyi uit Zuid-Afrika heeft diabetes en aids. Daarbij moet ze zeven kindermonden zien te voeden, terwijl ze door haar ziekte niet kan werken. Gelukkig kan zij rekenen op de steun van onze partnerorganisatie.

Buyi’s gezin woont in een hutje zonder water en elektriciteit, want daar hebben ze geen geld voor. Ze leven van de kinderbijslag; dat is zo’n honderd euro per maand, terwijl de prijzen op zo’n beetje hetzelfde niveau liggen als in Nederland. Buyi: “We overleven doordat ik met de uitkering wat maïsmeel kan kopen. Het doet me veel verdriet dat ik ons gezin niet van genoeg eten kan voorzien. Daarbij wil ik niet dat mijn kinderen merken dat ik ziek ben.” 

Taboe op hiv

De partnerorganisatie biedt met voedselhulp een beetje verlichting. “Jullie zijn onze redders in nood”, zegt Buyi. Ze heeft de hulp van de organisatie nog ergens anders bij nodig: voorlichting over hiv. Er heerst in Zuid-Afrika namelijk een groot taboe op deze ziekte. Wekelijks organiseert de organisatie er een clubmeeting over, waar ook Buyi’s kinderen naartoe gaan. Buyi vindt het namelijk moeilijk om hun te vertellen over haar ziekte en zoekt nog naar de juiste manier. “Iemand van buiten kan hun op een goede manier uitleggen wat er aan de hand is.” 

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie Kerk in Actie. Die helpt gezinnen als dat van Buyi met voedselhulp en met advies voor het omgaan met hiv. Wil je deze gezinnen helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--