Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jong bos in Kenia door nieuwe snoeimethode

19 september 2022 | Leestijd 2 min

In het 50-jarig bestaan van EO Metterdaad is de filmploeg vaak naar heel droge plekken gereisd. Zo ook dit keer, maar: er is hoop. In Marsabit in Kenia woont Nathan, die door een nieuwe snoeimethode een beginnend bos liet groeien. EO-directeur Arjan Lock reist af naar Kenia om met eigen ogen te zien wat voor wonder hier gebeurt.

Toen Nathan hier elf jaar geleden kwam wonen, was de bodem kurkdroog en stond er geen enkele boom. Nathan kocht tien boomzaailingen en gaf ze water, maar slechts drie bomen overleefden het. Het bomengroeiproject veranderde dit: de wortels van oude bomen die zijn blijven zitten, produceren nieuwe scheuten die in drie jaar kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. 

Meer neerslag

Nathan hurkt bij een beginnend boompje. “Deze heeft veel takken. De sterkste tak laat ik zitten, anders kost het te veel voedingsstoffen.” Door deze snoeimethode is er in zo’n zes jaar tijd een groene oase in het droge gebied gegroeid. Een bijkomend voordeel van al die bomen is dat die meer neerslag aantrekken. Nathan: “Ook ontstaat er een goede leefomgeving voor bijen. En door de schaduw kunnen we kippen houden.”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie World Vision. EO Metterdaad wil meer mensen leren over deze snoeimethode. Zo kunnen veel meer bomen groeien en krijgen de mensen een beter leven. Help je mee?

Geef nu!

Meer over het project

--:--