Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerken vangen mensen op in Syrië

8 februari 2023 | Leestijd 2 min

EO Metterdaad-partner Dorcas heeft meerdere communitycentra in de Syrische stad Aleppo. Jan Jacob, werkzaam voor onze partner Dorcas, deelt zijn bevindingen.

“We hebben goed contact met lokale kerken in Aleppo, Syrië. Op dit moment vangen veel kerken hier mensen op. Helaas is een voorganger van een van deze kerken omgekomen, wat heel verdrietig is voor de gemeenschap. De ‘Presbyterian church’ vangt nu zo’n 200 families op. Hier kunnen zij voorlopig blijven en krijgen hier te eten. Maar ze zijn erg bang, want ze hebben familieleden die nog in het getroffen gebied zitten.

De stad Aleppo ligt in het gebied dat het zwaarst getroffen is. De structuur van de huizen daar wás al niet goed door het langdurige conflict. Die gebouwen hadden überhaupt maar weinig nodig om in te storten. Ik denk dat deze stad er erger aan toe is dan wat je op het eerste oog voorbij ziet komen in Turkije.

Er zijn hele wijken afgesloten door de overheid vanwege instortingsgevaar. In die wijken zijn ook veel ouderen die hun huis niet uit durven te komen. Het is onduidelijk of en zo ja, hoe zij gered kunnen worden. We onderzoeken of we deze wijken in kunnen en hen kunnen bereiken.

Ook hebben we een mobiele kliniek, waarmee we mensen medische zorg proberen te bieden. Alleen is het lastig om aan de juiste materialen te komen. Wel zijn we een organisatie met meerdere vestigingen in Aleppo. We kennen de wegen, dus dat werkt in ons voordeel.”

Jan Jacob vertelt meer over de huidige situatie in Aleppo bij Langs de Lijn en Omstreken.

Geef voor noodhulp

Meer over het project

--:--