Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lang zal ze leven

17 januari 2023 | Leestijd 3 min

In het donker lopen we, cameraman Daniël en ik, stap voor stap naar boven. In het trappenhuis van de verwaarloosde flat in de slechte buitenwijk van Sao Jao del Rei in Brazilië, vinden we onze weg naar boven bij het licht van onze telefoons. De elektriciteit is hier al lang geleden afgesloten, daar is geen geld meer voor. Ook in de flat van Ana Paula is het schemerig. Welgeteld één peertje hangt er, die wordt gevoed met afgetapte stroom van de buren. De weinige inkomsten die Ana Paula heeft, worden uitgegeven om haar zeven kinderen van eten te voorzien en verder vooral aan alcohol.

Geen slingers

Vandaag is jongste dochter Emily jarig. Maar, in de verder overigens keurig opgeruimde flat, is er niets feestelijks te bekennen. Geen slingers, geen taart, geen cadeaus. De Nederlands-Braziliaanse Samuel van de Raa is directeur van een groot kindercentrum in de wijk waar elke dag 220 kinderen worden opgevangen. Via de broers van Emily heeft hij contact met het gezin. Een jarige Emily zonder cake? Dat laat Samuel niet zomaar gebeuren. Snel belt hij Laura, zijn vrouw. “Lau, ga je nog naar de winkel? Kan je een cake kopen en komen brengen? Emily is drie jaar geworden vandaag.” Binnen een mum van tijd staat Laura met het lekkers op de stoep.

Pienter

Inmiddels is Emily tegen mij aangekropen en is gefascineerd met haar kleine garnalen vingertjes druk bezig op YouTube. Met haar pientere oogjes kijkt ze me aan en ze weet me precies duidelijk te maken wat ze wil. Ter ere van haar verjaardag heb ik mijn data maar even aangezet. In rap tempo wordt die er door heen gejaagd. Het ene na het andere filmpje wordt bekeken. Dan komt Laura binnen met de cake. We zingen samen voor de kleine Emily: Lang zal je leven, lieve kleine slimme dame. En ik wens je toch zo een betere toekomst! Eentje waarin je niet afhankelijk zal zijn van andere mensen die je data geven en een taart brengen voor je verjaardag. Een toekomst waarin je in staat zal zijn om straks voor jezelf en misschien ook voor je moeder en je broers te zorgen voor elektriciteit, data en slagroom op je taart. Happy Birthday, lieve Emily. En dat er nog maar veel verjaardagen mogen volgen.

Geschreven door

Gerdienke Fennema

Meer over het project

--:--