Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moldaviërs helpen gevluchte Oekraïners

27 februari 2023 | Leestijd 2 min

Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne hebben Moldaviërs hun deuren geopend voor bijna honderdduizend gevluchte Oekraïners, ondanks de ernstige armoede die er heerst in Moldavië. EO Metterdaad wil daarom de gevluchte Oekraïense gezinnen én de Moldavische gezinnen ondersteunen.

Programmamaker Lise van der Eijk heeft onder andere Galina (48) gefilmd. Galina is met haar man en kleindochter Margarita gevlucht naar Moldavië. Hier wonen ze bij de Moldavische schoonmoeder van Galina, die in haar eentje al nauwelijks rondkomt van haar pensioen. Lise: “Ook al zijn ze het land ontvlucht, ze maken zich nog dagelijks zorgen om de moeder van Margarita. Zij is achtergebleven bij haar man, omdat hij elk moment opgeroepen kan worden voor het leger. En ondertussen moet Margarita zich aanpassen in dit nieuwe land. Die situatie raakt mij.”

Lieve mensen

De gezinnen worden geholpen met voedselpakketten, brandhout, en psychologische ondersteuning. Zo zien we in de uitzending dat Galina en Margarita naar de Emmanuëlkerk in Bălți gaan. Hier kan het meisje onbezorgd spelen, en bezoekt oma een praatgroep met andere Oekraïense vrouwen. Lise: “Het is heftig om te zien in welke omstandigheden ze leven. Tegelijk is het inspirerend: Moldaviërs zijn misschien wel de liefste mensen van Europa. Ze zijn zó gastvrij, warm en behulpzaam. Ondanks hun problemen, houden ze zich goed staande. Maar ze hebben hulp nodig om overeind te blijven, en om anderen goed te kunnen blijven helpen.”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie Dorcas. Zij helpen Oekraïense vluchtelingen en Moldavische gezinnen het hoofd boven water te houden. Wil jij hier een steentje aan bijdragen? 

Geef nu

Meer over het project

--:--