Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moro kan haar gezin weer voeden

30 december 2023 | Leestijd 2 min

Overleven in de woestijn van Somalië: het is mogelijk, en Moro laat zien hoe. Zij is naar Noord-Somalië gevlucht vanwege droogte en terreur. Inmiddels kan zij haar gezin van voedsel voorzien. Arjan Lock zoekt haar op.

Om in het vluchtelingenkamp te komen waar Moro verblijft, reist Arjan via Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Hij wordt beveiligd door gewapende bewakers en rijdt in een gepantserde auto. Westerlingen zijn namelijk een gewilde prooi voor ontvoerders. Dan ontmoet Arjan Moro met haar kinderen en hoogbejaarde ouders. Haar man is overleden. Moro: “Ik heb soms het gevoel dat ik de man en vrouw in het gezin ben, omdat ik alles moet doen.” Zij zorgt namelijk voor inkomen én eten op tafel. 

Groente verkopen

Dit eten haalt ze van haar eigen landbouwgrond. De partnerorganisatie van Metterdaad heeft via de overheid een stuk land gekregen om vluchtelingen te helpen. Dankzij een irrigatiesysteem met water uit de naastgelegen rivier schiet de groente de grond uit. Dit was voorheen wel anders voor Moro: “Waar wij woonden, was het al drie jaar vreselijk droog. Als boeren waren we afhankelijk van het weer; er was niets meer om te oogsten. Mijn kinderen raakten ondervoed.” Nu kan ze haar eigen groenten eten of verkopen op de markt. Ook krijgt ze samen met andere moeders kookles om zo een gebrek aan voedingsstoffen te voorkomen.

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie World Vision Nederland. Om meer mensen te kunnen helpen, is extra water nodig om het land ook in droge seizoenen te bewerken. Help je mee aan een watervoorziening op zonne-energie?

Geef nu

Meer over het project

--:--