Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nooit meer ziek van vervuild water?

9 november 2023 | Leestijd 2 min

Het Wayuu-herdersvolk woont al duizenden jaren in de woestijn van Colombia. Dit is hun land, dus ze willen hier graag blijven. Maar het beetje water dat er is, is veel te zout om te drinken en maakt mensen ziek. Hulpverlener Robinson heeft er zijn missie van gemaakt hier zo veel mogelijk mensen van schoon drinkwater te voorzien.

Robinson is in een dorp waar hij een paar maanden geleden een machine heeft geïnstalleerd die het zoute grondwater verwerkt tot schoon drinkwater. Dit is het enige waterzuiveringssysteem in de hele woestijn. “Door deze oplossing hebben de mensen hier een veel beter bestaan gekregen”, zegt hij. “Ze zijn gezonder geworden en er is genoeg drinkwater voor iedereen!” 

Huiduitslag

Hij wil onderzoeken of er meer plekken zijn waar zo’n systeem aangelegd kan worden en reist daarom diep de woestijn in. Hier ontmoet hij de oude Transito. Haar dochter haalt iedere dag water uit een waterbekken. Door klimaatverandering is dat bijna opgedroogd, en het water is vervuild. Als Transito Robinson meeneemt naar een school, ziet hij met eigen ogen dat veel kinderen huiduitslag hebben door het vervuilde water. Robinson: “Ik heb thuis toegang tot schoon water, maar kan niet leven alsof deze problemen niet bestaan. Ik wil al mijn kennis inzetten om hen te helpen. Deze mensen zijn enorm sterk dat ze dit al jaren volhouden.” 

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie ZOA. Robinson staat te trappelen om deze mensen te helpen door in dit gebied een ontzoutings- en zuiveringsinstallatie te plaatsen. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--