Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oekraïense vluchtelingen helpen elkaar

4 maart 2023 | Leestijd 2 min

De zussen Mariana en Elena zijn – met ieder drie kinderen – vanuit Oekraïne naar Moldavië gevlucht. Hier wonen ze in het bijna onbewoonbare huisje van hun overleden Moldavische opa. Hoe komen ze hun dagen door?

Ongeveer een jaar geleden moesten de zussen hun land ontvluchten, omdat de oorlog uitbrak. Mariana: “We hoorden continu explosies. Zó hard, alsof de bommen naast ons ontploften.” Mariana en Elena lieten hun echtgenoten achter – zij konden elk moment opgeroepen worden voor het leger – en vluchtten naar Moldavië. Mariana: “Ik maak me ernstig zorgen om mijn man. Ik bid dat alles goed gaat.”

Emotionele steun

Terwijl Elena thuisblijft en op de zes kinderen past, vertrekt Mariana naar het dorp. Hier doet ze vrijwilligerswerk voor Oekraïense vluchtelingen in buurtcentrum Diamant. Sociaal werker Agneta vertelt: “Mariana helpt met het uitdelen van voedselpakketten en hygiëneproducten, maar biedt ook emotionele steun aan andere vluchtelingen.” Het is echter een uitdaging om de pakketten samen te stellen, want in het land zijn veel tekorten. Agneta: “Iedereen geeft weg wat hij of zij kan missen.”

De betrokken zussen krijgen zelf ook de nodige hulp. Bijvoorbeeld een nieuw raam in het huis, want het vorige kon niet meer dicht. Agneta zorgt bovendien voor een lichtje aan het einde van de tunnel – ze heeft een mooi aanbod voor Mariana. Wat dat is, zie je in de aflevering vanavond om 18.10 uur op NPO 2. 

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie Dorcas. Er zijn tienduizenden hulpbehoevende vluchtelingen in Moldavië, die EO Metterdaad wil ondersteunen met huisvesting, voedsel, taallessen en hulp bij het verdienen van eigen inkomsten. Wil je deze projecten ondersteunen? 

Geef nu

Meer over het project

--:--