Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oogarts geeft arme mensen hun zicht terug

22 maart 2024 | Leestijd 2 min

De 7-jarige Grace uit Rwanda heeft langzaam staar ontwikkeld, waardoor ze bijna niets meer ziet. Zij is een van de vele patiënten die langskomen bij dokter Theophile, in een drukbezochte kliniek die geopend is voor iedereen. Zal Theophile Grace haar zicht kunnen teruggeven?

Er wonen dertien miljoen mensen in Rwanda, en er zijn slechts vijf oogartsen die buiten de hoofdstad werken – onder wie dokter Theophile. “In afgelegen gebieden doen zich de echte problemen voor”, zegt hij. “Hier zien we patiënten met complexe klachten. Hier zijn de arme mensen die onze hulp nodig hebben.” Als hij aankomt bij de kleine kliniek op het platteland, staan er rijen mensen te wachten – en dat vijf of zes dagen in de week. Hij opereert soms zeventig patiënten op één dag.

Lange reis

Een van hen is Grace. Door haar oogafwijking heeft haar moeder haar afgestaan. Haar oma voedt haar op, maar zij is vandaag ziek. Samen met haar buurvrouw heeft ze driehonderd kilometer gereisd om hier te komen. Doordat Grace staar heeft, gaat ze naar school met kinderen van 2 of 3 jaar. “Als ik weer kan zien, wil ik graag studeren. Ik hoop lerares te worden.” De operatie gaat snel: na tien minuten kan Grace naar de uitslaapkamer. De volgende dag gaat het verband eraf en test de dokter haar zicht. Kan ze weer zien? Dat zie je in de aflevering van aanstaande zaterdag.

Dit project wordt uitgevoerd door EO Metterdaad-partner stichting See You. Dokter Theophile werkt hard om mensen hun zicht terug te geven door middel van operaties, behandelingen en hulpmiddelen. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--