Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Plastic inzamelen verandert leven Oegandezen

19 mei 2022 | Leestijd 2 min

Als Andy Bownds deelneemt aan een marathon voor het goede doel in Oeganda, ziet hij bergen afval langs de route liggen. Hij denkt: dat plastic wil ik recyclen. Het lijkt simpel, maar het verandert de levens van veel Oegandezen.

In Oeganda wordt dagelijks zeshonderd ton aan plastic weggegooid. Door gebrek aan schoon water drinken veel mensen uit flessen. Die komen in de natuur terecht, want er is geen goede afvalverwerking. Andy: “Bij de derde hardloopmarathon dacht ik over al die bergen plastic: dit is belachelijk.” Hij komt in actie. Wat begint als afval opruimen in zijn achtertuin, groeit uit tot het bedrijf Eco Brixs. 

Kwetsbare mensen helpen

Inmiddels zijn er 47 inzamelpunten voor plastic afval opgezet in Oeganda. Eco Brixs recyclet het plastic tot nieuwe producten. Naast de leefomgeving schoner maken, helpt het bedrijf hierdoor meer dan drieduizend kwetsbare mensen aan inkomen en dus aan een beter leven. 

Eén van die mensen is Irene. Zij is doof en kan niet praten. Een tolk vertaalt haar: “Mensen dachten dat ik niet kon werken, omdat ik niet kan horen. Ik heb hierover veel gebeden tot de Heer.” Nu werkt ze voor Eco Brixs en kan ze boodschappen en kleding kopen. 

Voor Andy is het belangrijk dat mensen met een beperking hun eigen inkomen kunnen verdienen. “Die mensen werken hard. Ze hebben talent.” 

Mensen als Irene krijgen een nieuwe toekomst door het bedrijf van Andy. Hij wil nieuwe inzamelpunten opstarten en meer plastic recyclen, zodat meer mensen werk en een inkomen krijgen. Help je mee dit plan te realiseren? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--