Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ramp-formule

Als hoofd van EO Metterdaad komt Nienke Bakker soms voor onmogelijke keuzes te staan.

28 april 2022 | Leestijd 3 min

Er zijn van die dagen dat het me overvalt. De nieuwsberichten in de krant lijken met elkaar een strijd aan te gaan over wat het ergste verhaal is van dat moment. Nu oorlog en angst zo dichtbij ons eigen veilige land komt, lijkt de situatie in Oekraïne alles overheersend.

Oekraïne

Het doet me denken aan een (eigenlijk bizarre) formule die ik lang geleden tijdens mijn studie journalistiek leerde. De nieuwswaardigheid van een ramp kun je berekenen door het aantal betrokken mensen te delen door de afstand waarbinnen een ramp plaatsvindt. Oftewel: hoe meer betrokken mensen of doden en hoe kleiner de afstand, des te groter de ramp. Dat verklaart in ieder geval waarom de oorlog in Oekraïne voor ons zo groot en ernstig is.

Dilemma

Maar elke ramp is een drama voor de mensen die het overkomt. En juist ook voor de mensen die leven in ‘vergeten’ gebieden en rampen, klopt mijn hart wat sneller. Dat stelt mij als hoofd van EO Metterdaad voor een verschrikkelijk dilemma. Want: welke ramp kies ik? Van welke mensen vertellen we het verhaal? En voor welke ‘nood’ gaan we aan jou vragen om te doneren?

Op dit moment is de ergste droogte in Oost-Afrika sinds 40 jaar. Mede als gevolg van de klimaatverandering verhongert daar momenteel het vee. Ook mislukken de oogsten, waardoor gezinnen veel te weinig te eten hebben.  Daarom reisden we naar Madagaskar en filmden we hoe mensen zichzelf in leven houden met het eten van uitgedroogde cactus.

Rampen vergelijken

Ik wil de rampen niet vergelijken, want voor elk betrokken mens, is een ramp groot. Die journalistieke formule die leg ik weg. En we kiezen ervoor om in de media nu aandacht te vragen voor de mensen in Oost-Afrika. Gelukkig mag iedereen zelf beslissen welk project je graag steunt. En natuurlijk vergeten we de mensen in Oekraïne niet.

Maar deze maand lopen we een beetje harder voor Oost-Afrika. Deze mensen hebben onze steun hard nodig, ook al zorgt de uitkomst van de formule ervoor dat je er in het nieuws weinig over hoort.

Wil jij deze actie steunen? Maak dan een bijdrage over naar IBAN NL88 INGB 0000 300300 van EO Metterdaad, onder vermelding van 'Madagaskar' of klik op deze knop.

Geef nu

Meer over het project

--:--