Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rijstmolen verandert leven van Marie

4 april 2022 | Leestijd 2 min

Marie (38) is sinds haar vijfde levensjaar verlamd aan haar voeten. Vanwege haar handicap is rijst verbouwen moeilijk, maar een rijstmolen zorgt voor een lichtpuntje in haar leven.

Het leven van Marie is nooit van een leien dakje gegaan. Op jonge leeftijd verloor ze haar vader, raakte ze verlamd door een verkeerde diagnose en behandeling, en overleed haar moeder. Ze kwam in een pleeggezin terecht. Eenmaal ‘oud genoeg’ moest Marie op zichzelf gaan wonen. Ze kreeg onvrijwillig bezoek van mannen met verkeerde bedoelingen. Hierdoor kreeg ze drie kinderen die inmiddels 2, 5 en 8 jaar zijn.

Half jaar bedelen 

Door haar handicap is het voor Marie moeilijk rijst te verbouwen. Via landbouwdeskundige Augustine krijgt ze rijst om te planten, maar ze kan het werk niet allemaal zelf doen. Ze huurt hiervoor mensen in die een deel van de rijstopbrengst krijgen. De helft van het jaar moet Marie bedelen. Dan is de hongerperiode. Eten verbouwen lukt dan niet vanwege het regenseizoen. Een rijstmolen brengt hier verandering in. Die verwerkt de rijst zodat Marie het kan bewaren en de rijst het hele jaar door kan verkopen, ook wanneer de prijs beter is.   

Kind niet naar school

Doordat Marie weinig tot niks te besteden heeft, is het schooluniform voor haar oudste kind onbetaalbaar. Zonder uniform mag haar kind niet naar school. Lukt het Marie om – dankzij de rijstopbrengst – een uniform te kopen? Dat zie je in de uitzending van aanstaande zaterdag, 9 april, om 18.20 uur op NPO 2. 

Helpt u mee om mensen als Marie een toekomst te geven? Doneren kan via deze knop. 

Doneer hier

Meer over het project

--:--