Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Samson is dankzij snoeimethode geen arme boer meer

4 oktober 2022 | Leestijd 2 min

“Wij helpen de natuur niet; de natuur helpt óns”, zegt boer Samson uit Migori, Kenia. Sinds hij het geheim van de natuur kent, is hij veranderd in een welvarende boer. Het geheim? Een simpele snoeimethode waardoor bomen binnen vijf jaar volgroeid zijn.

Boer Samson en zijn gezin konden soms een jaar lang vrijwel niets eten. Op het dieptepunt hadden ze drie dagen lang helemaal geen eten, dus besloot hij het echtelijke bed te verkopen. “Ik had een euro, net genoeg voor een bak maïsmeel. Maar het was niet voldoende.” Toen wist hij: er moet iets gebeuren. Hij vroeg om hulp bij World Vision, de partnerorganisatie van EO Metterdaad. 

Levensveranderend

Samson leerde een simpele snoeimethode toe te passen, waardoor de kale vlaktes snel begroeid raken met bomen. Inmiddels is Samsons situatie 180 graden gedraaid en is hij een rolmodel voor zijn dorpsgenoten. Ze gaan er vaak samen op uit om de snoeimethode toe te passen. Het snoeiafval dient voor bijvoorbeeld brandhout. Ook kunnen ze er houtskool van maken. Samsons vrouw zegt: “Van het geld dat we hebben verdiend met de verkoop van houtskool, hebben we koeien gekocht. We verbouwen ook maïs. Wat er over is, verkopen we. Van die opbrengst kunnen de kinderen naar school.” 

De afleveringen in Kenia zijn onderdeel van het 50-jarig jubileum van EO Metterdaad, waarbij we aandacht vragen voor hoopvolle projecten wereldwijd. We willen zo veel mogelijk mensen in Kenia op de hoogte brengen van het project. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--