Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Shamza leert techniek om bomen sneller te laten groeien

28 september 2022 | Leestijd 2 min

De 14-jarige Shamza uit Kenia legt vandaag een belangrijk examen af. Ze moet bewijzen of ze de bijzondere methode om versneld bomen te laten groeien weet toe te passen. Shamza heeft hierover geleerd op school en EO Metterdaad wil graag op meer scholen deze voorlichting geven.

Terwijl EO-directeur en presentator Arjan Lock onderweg is naar Shamza, passeert hij herders met een kudde geiten. Eén van de herders zegt: “De droogte is erger dan ooit. We zijn onderweg, op zoek naar water.” Zo ver je kunt kijken, is er zand. Arjan kan zich nauwelijks voorstellen dat op deze kale vlakte vroeger een bos stond. “En nog moeilijker vind ik het om voor te stellen dat er weer bomen kunnen staan.”

Mensen bewustmaken

Dit is toch écht mogelijk, dankzij een speciale snoeitechniek. Hierover leren kinderen op de basisschool waar Shamza ook les krijgt. Vandaag brengen de leerlingen hun opgedane kennis in de praktijk. Ze laten hun docent zien hoe je minder sterke takken van het struikje knipt, zodat het binnen vijf jaar tot een boom uitgroeit. Dit is mogelijk dankzij het uitgestrekte wortelstelsel onder de grond. Ondanks de spanning slaagt Shamza met vlag en wimpel. Ze is gepassioneerd over dit vak. “Later wil ik mensen bewustmaken van het belang van bomen voor de omgeving, zodat onze regio er niet langer als een woestijn uitziet.” Bomen zorgen voor schaduw en groei van gras, planten en vruchten zodat mensen en dieren gevarieerder kunnen eten.

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie World Vision. De afleveringen in Kenia zijn onderdeel van het 50-jarig jubileum van EO Metterdaad, waarbij we aandacht vragen voor hoopvolle projecten wereldwijd. Help je mee om de voorlichting over deze snoeimethode op scholen mogelijk te maken?  

Geef nu!

Meer over het project

--:--