Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Snoeimethode verandert droge zandvlaktes in bos

21 september 2022 | Leestijd 2 min

Van een kale zandvlakte naar een jong bos in vijf jaar: het is mogelijk! In Marsabit, Kenia, heeft Rose een snoeimethode geleerd waardoor er nieuwe bomen groeien. EO Metterdaad wil zoveel mogelijk mensen deze methode aanleren.

De droogte in Kenia is de ergste in veertig jaar tijd. Overal liggen karkassen van koeien en geiten, die zijn omgekomen door honger en dorst. Door hun dode vee lopen de mensen inkomsten mis. Gelukkig heeft Rose een snoeimethode geleerd waardoor er nieuwe bomen kunnen groeien.

Ze vertelt: “Het bos boven de grond mag dan veertig jaar geleden gekapt zijn, onder de grond is datzelfde bos nog springlevend.” En daardoor mocht zij twee jaar geleden op een piepklein stukje grond beginnen met het experiment. De kleine struikjes halen water uit het uitgebreide wortelsysteem. Als je die goed snoeit, groeien ze binnen vijf jaar uit tot volwassen bomen.

Meer grond nodig

Daardoor hebben de dieren weer schaduw en eten, zodat zij ook in droge periodes zonder problemen kunnen overleven. Rose en de vrouwen in het dorp zijn enthousiast. Daarom willen ze meer grond tot hun beschikking om de snoeimethode op toe te passen. Ze krijgen toestemming van de dorpsraad en kunnen voorlopig weer vooruit met snoeien. 

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie World Vision. De afleveringen in Kenia zijn onderdeel van het 50-jarig jubileum van EO Metterdaad, waarin we aandacht vragen voor hoopvolle projecten wereldwijd. Help je mee om meer mensen te leren van deze wonderlijke snoeimethode? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--