Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Steven strijdt tegen ontbossing

15 juni 2023 | Leestijd 2 min

In een deel van Malawi staat bijna geen boom meer overeind, waardoor fundamenten van huizen wegspoelen en oogsten verdorren. Steven is medewerker van de organisatie Tree of Life. Hij waarschuwt dorpelingen voor de gevolgen van ontbossing en leert hun hoe ze in harmonie met de natuur hun voedsel kunnen verbouwen.

Diepe geulen omringen het huis van oma Namatiki. De oude vrouw zit op de vloer van haar huisje, dat ze eigenlijk niet kan verlaten. Steven vraagt of ze niet bang is dat de geulen haar woning zullen verwoesten. “Ja, ik zit in de problemen. Dat komt door de mensen hoog in de bergen. Zij kappen de bomen om plaats te maken voor maïsvelden, waardoor het water niet wordt vastgehouden en naar beneden stroomt.” 

‘Stop met houtkappen’

Steven glibbert door de modder richting het maïsveld van Namatiki. “De erosie beschadigt ook haar gewassen. Alle voedingsstoffen spoelen weg.” Hierna trekt hij de bergen in, waar hij de plek laat zien waar vroeger een jungle was. In de verte kapt een oude vrouw bomen. Steven grijpt zijn kans en toont haar de videobeelden van de diepe geulen. “Als dorpsgemeenschap moeten jullie besluiten te stoppen met houtkappen en nieuwe bomen planten”, zegt hij. Met dezelfde boodschap bezoekt Steven vervolgens een dorpshoofd. Zal hij maatregelen nemen? Dat is te zien in deze aflevering.

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. Het is belangrijk dat meer mensen leren over de desastreuze gevolgen van ontbossing, en hoe ze voor hun bos kunnen zorgen. Wil jij daarbij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--