Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veronica heeft weer te eten

22 mei 2023 | Leestijd 2 min

De boeren om haar heen verklaren haar voor gek, maar Veronica uit Malawi weet wat ze doet: ze verbouwt haar maïs op een duurzame manier, die ook nog eens een grotere oogst oplevert. Het heeft haar leven drastisch verbeterd.

Veronica is drie jaar geleden gescheiden van haar man, die voor een andere vrouw koos. Sindsdien is ze een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen. Na de scheiding moest ze een heel nieuw bestaan opbouwen; zo heeft ze haar eigen huis gebouwd en voedsel geplant. “Na de scheiding zat ik helemaal aan de grond. Ik had niets. We waren zo arm, dat mensen ons nakeken.” Jarenlang kampte Veronica met misoogsten door klimaatverandering. “Maar nu is maïs onze belangrijkste voedselbron. Hier leven wij van.”

Onkruid bewaren

Er is zelfs genoeg voor drie maaltijden op een dag. Dit komt doordat Veronica een training heeft gevolgd over een revolutionaire landbouwmethode. “Van oudsher is ons geleerd het onkruid te wieden en weg te gooien. Maar tijdens de landbouwtraining heb ik geleerd dat dit niet goed is voor de maïsplanten. Je moet het onkruid op het land laten liggen, want dat helpt om vocht vast te houden in de aarde en dient als voedsel voor de micro-organismen in de bodem.”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. De landbouwtraining is voor Veronica haar redding geweest. Er zijn extra mensen nodig om meer boeren voor te lichten over deze manier van landbouw. Wil jij daarbij helpen?

Geef nu

Meer over het project

--:--