Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vluchten vanwege tekort aan drinkwater

26 oktober 2023 | Leestijd 2 min

Wij kunnen ons er niets bij voorstellen: moeten vluchten van je geboortegrond vanwege een tekort aan drinkwater. Voor het Wayuu-volk in de woestijn van Noord-Colombia is dit wél aan de orde. De 24-jarige Dainer voelt de verbondenheid met zijn volk en wil voorkomen dat er ook maar iemand moet vluchten. Hoe doet hij dat?

“Ik ben geboren en getogen in dit dorp”, begint Dainer. “Voor mij als Wayuu is het belangrijk om te weten waar ik vandaan kom.” Het leefgebied van de Wayuu-bevolking wordt door een tekort aan drinkwater bedreigd. Gelukkig is er sinds kort een drinkwaterpunt beschikbaar, waar water diep uit de grond omhoog wordt gepompt en gezuiverd met zonne-energie. Inwoner Alta Mira moest haar huis verlaten om bij dit waterpunt in de buurt te gaan wonen. Dainer: “Ik vind het pijnlijk om mijn mensen te zien lijden. Er zijn er veel zoals Alta Mira, die alles wat ze hebben opgebouwd moeten achterlaten.” 

Tijd voor feest

Dainer geeft les op een basisschool, maar het drinkwaterpunt ligt hier ver vanaf. Om de toekomst van de kinderen te verbeteren, heeft hij bedacht om een leiding te leggen naar school, zodat ook daar een drinkwaterpunt komt. De opening van het waterpunt wordt in Wayuu-stijl gevierd. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? Dat is te zien in de aflevering.

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie ZOA. Dankzij het nieuwe waterpunt hebben de Wayuu toegang tot schoon water en is er hoop voor de kinderen. Wil je de Wayuu uit andere dorpen een toekomst bieden?

Geef nu

Meer over het project

--:--