Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrienden om te leven

Genthi en Sarah hebben elkaar nodig, maar om heel verschillende redenen. Zij is danseres, legt ze uit en verdient op die manier wat bij. Hij is blind en laat zich aan haar hand door Tirana sleuren.

2 februari 2022 | Leestijd 2 min

Sarah is duidelijk over Genthi, hij is een goede vriend, meer niet. Genthi knikt gelaten of spijtig, dat valt aan zijn rondzoekende ogen niet goed af te lezen.

Sarah’s verloofde is een wereldberoemde Bosnische rapper, die nu in Frankrijk woont en heeft beloofd dat hij snel terugkomt om haar te trouwen. Niemand anders dan zijzelf gelooft dit verhaal. Ze lepelen beide hun bordje soep van de gaarkeuken leeg. Sandri, hoofd van de Orthodoxe Foodkitchen hier in Tirana, vertelt ons in de keuken het echte verhaal: Sarah heeft geen geld of huis. De enige bij wie ze veilig onderdak heeft is de blinde Genthi. Voor hem hoeft ze niet te dansen. Hij is tevreden als zij hem door Tirana sleept, van instantie naar instantie.

Het karige beetje geld dat de overheid aan blinden als hij uitkeert, delen ze samen

In hun tas een pak beduimelde formulieren, die Genthi’s recht op financiële bijstand moet aantonen. Het karige beetje geld dat de Albanese overheid aan blinden als hij uitkeert, delen ze samen. Zo heeft zij onderdak en eten, hij een hulpje en een gids. Allebei tevreden. Maar de uitkering is lang niet genoeg om van te leven. ‘Daarom smaakt de dagelijkse soep hier goed’, grijnst Genthi. 

Sarah staat op, hangt de tas met formulieren om zijn nek en neemt hem bij de hand. Op naar de volgende hulpinstantie. Zij wiebelend op haar hoge hakken, hij sloffend erachter aan.

Geschreven door

Jan Willem den Bok

Meer over het project

--:--