Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat als je drinkwater te zout is?

17 oktober 2023 | Leestijd 2 min

“Mijn kinderen worden er ziek van als ze dit water drinken, maar er is niets anders”, zegt Javiera, een inwoner van de woestijn in Noord-Colombia. Het water is te zout, maar de mensen hebben geen keuze. Ingenieur Robinson is vastbesloten om een oplossing te vinden.

Hij heeft eerder een Wayuu-gemeenschap geholpen met een ontzoutingsmachine. Mensen van heinde en verre komen naar dit waterpunt. Robinson wil nog meer mensen helpen die verder afgelegen wonen. Voor de reis door het woestijngebied moet hij zich goed voorbereiden. “De reis is een grote uitdaging door het klimaat, de toestand van de wegen en mogelijke strijd tussen dorpen. Het kost veel inspanning om de dorpjes te bereiken, maar daardoor begrijp ik beter waarom ze hulp nodig hebben.” 

Put gegraven

Robinson ontmoet Marilina. Zij vertelt: “Er wonen 130 gezinnen in dit dorp, maar er is geen enkele manier om in de buurt schoon drinkwater te krijgen.” Robinsons oplossing werkt alleen als er een waterput is, maar die is er niet in dit dorp. In een dorp verderop heeft een boer zelf een waterput gegraven voor zijn dieren. Dit water is echter veel te zout om te drinken. Robinson heeft goede hoop dat hij deze put kan gebruiken voor zijn installatie, waarmee hij het water kan ontzouten en zuiveren.

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie ZOA. Help je mee om een tweede waterinstallatie mogelijk te maken in deze woestijn, zodat de gezondheid van veel mensen en dieren verbetert?

Geef nu

Meer over het project

--:--