Ga naar submenu Ga naar zoekveld

50 jaar EO Metterdaad

Metterdaad 50 jaar Facebook 820x312

EO Metterdaad viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. We zijn dankbaar dat we – mede dankzij jouw hulp en betrokkenheid! – al vijftig jaar stem en steun kunnen geven aan mensen die leven in onrecht, nood en armoede. Overtuigd van Gods liefde voor iedereen vertellen we de verhalen van deze mensen. En werven we fondsen waarmee we hun levenshaal een positieve wending kunnen geven. Samen met onze meer dan 100 christelijke partnerorganisaties maakt EO Metterdaad zo hét verschil voor de meest kwetsbaren wereldwijd.  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Geven voor een hoopvolle toekomst

De uitdagingen van klimaatverandering zijn enorm en hebben steeds meer impact op gemeenschappen en ontwikkelingswerk. Door de opwarming van de aarde veranderen weerpatronen, met droogte en overstromingen als gevolg. De schaarste van goede landbouwgrond, voedsel en water leidt tot conflicten en vluchtelingenstromen. Oogsten mislukken en steeds meer mensen wereldwijd lijden honger. Maar er is hoop! Er zijn tal van projecten die oplossingen bieden voor mens en natuur. 

toekomst
Dankzij bos vruchtbare grond in Kenia

In Kenia heerst bijvoorbeeld de ergste droogte in 40 jaar. EO Metterdaad steunt hier een wonderlijk project. Waar op de grote vlakten veel bomen zijn gekapt voor brandhout, blijkt namelijk nog een springlevend wortelstelsel te zijn. Door de boomresten op de juiste manier te verzorgen, ontstaat er in een paar jaar tijd een klein bos en dat zorgt weer voor meer regen. Dat dit werkt, ervaren Nathan en Irene dagelijks. Hun grond was kaal en dor, maar door een herbebossingsmethode is hun land een groene oase waar ze weer volop voedsel kunnen verbouwen. Voor veel mensen een verschil tussen leven en dood. Wil je meer weten over dit project? Klik dan hier.

Geef nu
Meer duurzame projecten

EO Metterdaad ondersteunt de komende tijd projecten waarbij duurzaamheid centraal staat. Denk hierbij aan projecten die voedselzekerheid vergroten en bijdragen aan watermanagement. Of die zich richten op afvalverwerking, duurzame productie van houtskool en duurzame herbebossing. Op deze manier wordt de leefbaarheid van mensen in hun eigen omgeving vergroot en kunnen ze een hoopvolle toekomst tegemoet gaan. Wil je meer weten over deze projecten? Klik dan hier.

Hartverwarmende berichten

EO Metterdaad doet haar werk niet alleen, maar heeft in de afgelopen halve eeuw met veel organisaties en mensen samengewerkt. Voor het jubileum schreef een aantal van hen een hartverwarmende boodschap.

Andries Knevel, voormalig EO-presentator 
“Vijftig jaar EO Metterdaad is een felicitatie waard! En eigenlijk ook weer niet, omdat hulpverlening kennelijk hard nodig is. Ik ben bang dat die situatie nog wel even zal voortduren en wens dus de collega’s van EO Metterdaad veel - ja, hoe zeg je dat - ‘succes’, of misschien liever ‘zegen’ toe. En volharding, en toewijding. En ik bedank natuurlijk ook al die trouwe giftengevers. Beste mensen, bedankt!”

Minella van Bergeijk, oud-directeur Tearfund
“Ik ben dankbaar dat EO Metterdaad vijftig jaar bestaat en dus vijftig jaar hoop heeft geboden, op allerlei plekken in de wereld. Op plaatsen die onbekend zijn voor veel mensen. En op plaatsen die dankzij die hulp nieuw leven hebben gekregen, letterlijk en figuurlijk. Op allerlei manieren is er leven gebracht, bijvoorbeeld door eten te geven. De ene keer werd de aarde geholpen en de andere keer waren het de mensen. Ik wens andere hulpbehoevende plekken en mensen de komende jaren hetzelfde toe.”

Carla van Weelie, voormalig EO-presentator
“Toen we in 2012 het veertigjarig bestaan van EO Metterdaad ‘vierden’, hebben we op de poster ‘Helaas, we zijn 40’ laten drukken. Omdat het vieren van een verjaardag van een hulporganisatie natuurlijk niet feestelijk is. En nu, in 2022, lijkt EO Metterdaad harder nodig dan tien jaar geleden. De wereld staat in brand, de nood is groter dan ooit. Dus geen felicitaties, maar heel veel zegen en volharding toegebeden om door te gaan met het omzien naar mensen die het zo hard nodig hebben.”

Terug in de tijd

Al vanaf het begin heeft de Evangelische Omroep de wens anderen te helpen met goederen, geld en bijbels. Vijf jaar na de oprichting van de omroep start daarom EO Metterdaad. Via radio, televisie en in bladen vraagt de afdeling aandacht voor mensen in nood, dichtbij en ver weg. We blikken graag terug op een aantal bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis van EO Metterdaad. Benieuwd? Klik dan hier.

Bekende gezichten op reis

De afgelopen vijftig jaar heeft de EO Metterdaad filmploeg zo’n negentig landen wereldwijd bezocht om indrukwekkende verhalen vast te leggen. Geregeld ging er een presentator of muzikant mee op reis, om de verhalen op hun eigen platforms te delen. Zo ook de bandleden van Trinity. Ben je benieuwd naar wat zij meemaakten op reis? Klik dan hier.

Jubileum magazine

Wil je nog meer bijzondere verhalen lezen over 50 jaar EO Metterdaad en over duurzame projecten? Bekijk dan hier ons Jubileum Magazine.

Geef nu
--:--