Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EOdoc: 'Allen Tegen Allen'

Wat is een fascist? Kan ieder mens een fascist worden? Was het fascisme een kortstondige stuiptrekking uit de vorige eeuw? Filmmaker Luuk Bouwman gaat op zoek en laat zien dat het vooroorlogse fascisme in Nederland veel meer versnipperd was dan we misschien denken.

Bekijk deze docu via NPO Start

Bouwman gaat naar de beginjaren van de vorige eeuw en stuit op een wirwar van partijen en partijtjes die door voortdurende ruzies en intriges met elkaar overhoop lagen, zich telkens weer afsplitsten, ophieven en opnieuw oprichtten. Talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.

De film zweeft ondertussen boven een idyllisch Nederland, waarbij we neerdalen op curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En terwijl verzamelaars en historici verzamelingen van fascistische curiosa laten zien, horen en zien we oud-fascisten herinneringen ophalen aan de beginjaren van het Nederlands fascisme.

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen


‘Allen Tegen Allen’ legt het vroege fascisme in Nederland onder de loep. Nieuwsgierig en zonder te oordelen legt Luuk Bouwman de mechanismes bloot waardoor nationalistische gevoelens in Nederland konden radicaliseren.

Lovende recensies

‘Allen Tegen Allen’ ontving lovende recensies in de pers, zo prees de Volkskrant de film met 4 sterren als een ‘Intrigerende, uiterst zorgvuldig gemaakte film’ en noemde NRC het - ook met 4 sterren- een ‘onmisbare docu over Nederlands fascisme’ 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Credits

Scenario en regie: Luuk Bouman; camera: Jan Pieter Tuinstra; montage: Barbara Hin; geluid: Bram Meindersma, e.a; geluidsontwerp en -mix: Mark Glynne; producent: Joost Verheij, Doc.Eye Film; eindredactie EOdocs: Margit Balogh. Een productie van DocEye Film in coproductie met EOdocs. Met steun van FilmFonds, CoBo en Brabant C Fonds.

--:--