Was het fascisme een kortstondige stuiptrekking uit de vorige eeuw? Filmmaker Luuk Bouwman gaat op zoek en laat zien dat het vooroorlogse fascisme in Nederland veel meer versnipperd was dan we misschien denken.
Bouwman gaat naar de beginjaren van de vorige eeuw en stuit op een wirwar van partijen en partijtjes die door voortdurende ruzies en intriges met elkaar overhoop lagen, zich telkens weer afsplitsten, ophieven en opnieuw oprichtten. Talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.
De film zweeft ondertussen boven een idyllisch Nederland, waarbij we neerdalen op curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En terwijl verzamelaars en historici verzamelingen van fascistische curiosa laten zien, horen en zien we oud-fascisten herinneringen ophalen aan de beginjaren van het Nederlands fascisme.
Bekijk de trailer
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
‘Allen Tegen Allen’ legt het vroege fascisme in Nederland onder de loep. Nieuwsgierig en zonder te oordelen legt Luuk Bouwman de mechanismes bloot waardoor nationalistische gevoelens in Nederland konden radicaliseren.
Lovende recensies
De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Credits
Scenario en regie: Luuk Bouman; camera: Jan Pieter Tuinstra; montage: Barbara Hin; geluid: Bram Meindersma, e.a; geluidsontwerp en -mix: Mark Glynne; producent: Joost Verheij, Doc.Eye Film; eindredactie EOdocs: Margit Balogh. Een productie van DocEye Film in coproductie met EOdocs. Met steun van FilmFonds, CoBo en Brabant C Fonds.