Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2Doc: 'Dood in de Bijlmer'

In de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen rondom de dood. Aan uitvaartmanager Anita de taak om al die culturen warm te maken voor haar nieuw te bouwen multiculturele rouwcentrum midden in de Bijlmer.

Bekijk via NPO Start

De documentaire volgt uitvaartmanager Anita in de Bijlmer. Zij moet ervoor zorgen dat alle rituelen rondom de dood een plek krijgen in haar nieuwe multiculturele rouwcentrum. Anita begint vol goede moed aan een kennismakingstocht in deze voor haar onbekende wereld. Maar hoe dieper ze doordringt, hoe meer ze gaat beseffen hoe weinig ze weet van de verschillende culturen in de Bijlmer. Ze is een witte Nederlander in een gekleurde samenleving. Is het nieuwe rouwcentrum met alle culturen onder één dak een wens vanuit de Bijlmer of een utopie van een uitvaartbedrijf dat de markt wil veroveren? Anita blijft haar best doen om de Bijlmer voor zich te winnen, maar als de dood ook in haar eigen leven een grote rol gaat spelen en ze enige afstand neemt van het project, is het nog maar de vraag of het nieuwe rouwcentrum er gaat komen. De EO wil met het uitzenden van deze documentaire de diversiteit van Nederland in beeld te brengen. Ook wil de omroep laten zien dat je met oprechte interesse in de ander daadwerkelijk meer begrip creëert.

Geselecteerd voor nominatie Gouden Kalf 2021

Tijdens hetNederlands Film Festival worden de traditiegetrouw de Gouden Kalveren uitgereikt. In de categorie Lange Documentaires is 'Dood in de Bijlmer' geselecteerd voor een nominatie!

Op 27 september worden de nominaties bekend gemaakt. Houd de site dus in de gaten! 

Selectie Gouden Kalf 2021

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ghanese uitvaart 
Er moet een keuken komen in het nieuwe centrum, zodat er gekookt kan worden. En een grote ruimte waar lawaai gemaakt mag worden en veel mensen ontvangen kunnen worden. In de film zien we beelden van een afscheidsceremonie van iemand binnen de Ghanese gemeenschap. Dit is een enorme plechtigheid met heel veel gasten, vrouwen in prachtige jurken uitgedost en er wordt volop gegeten, gedanst en gezongen. Parallel aan dit verhaal zien we Anita in eigen kring afscheid nemen van een dierbare. Het contrast is groot.  

Rouwcentrum 
De vraag dringt zich op of één nieuw rouwcentrum voor alle culturen een wens is vanuit de Bijlmer of een utopie van een uitvaartbedrijf dat de markt wil veroveren. Anita blijft haar best doen, maar door het sterfgeval in haar eigen omgeving, neemt ze enige afstand van het project en is het nog maar de vraag of het nieuwe rouwcentrum er gaat komen…

Deze, op het IDFA bekroonde, documentaire zendt de EO uit naast het tweeluik ‘Hoe God verscheen in Ghana’ op zondag 4 en 11 juli om 22.05 uur op NPO 2. Hierin gaat presentator Bright O. Richards op onderzoek naar geloof en bezieling in Ghana en Nederland. Zondag 4 juli: Ghana en zondag 11 juli: Nederland.

Ik Mis Je

In 2019 was Anita al eens te gast in het EO-programma Ik mis je, waarin het ging over het overlijden van haar vader.

Bekijk het fragment

Nieuwsbrief Zingen & Bidden

Iedere 14 dagen informeren we je met inspirerende content over muziek, gebed en geloof waarin we laten zien hoe geloof relevant en aantrekkelijk is voor allerlei groepen mensen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--