Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EOdoc: 'Het leven gaat niet altijd over tulpen'

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Lees meer

zaterdag 8 februari om 22.15 uur op NPO 2

Met elkaar runnen ze een groot internationaal tulpenbedrijf en kinderen Irene en Simon schaatsen op wereldtopniveau. Als moeder Jolanda door een hersenbloeding onverwacht veel zorg en aandacht nodig heeft, verandert alles. Hoe verhoudt de familie zich in deze nieuwe situatie tot elkaar, het schaatsen en het bedrijf?

De West-Friese familie Schouten uit Andijk bestaat uit vader, moeder, twee zonen en twee dochters. Het gezin barst van de plannen en ambities. Dat werpt zijn vruchten af. Ook op het gebied van sport: de jongste dochter Irene en de oudste zoon Simon gelden als grote schaatstalenten. Irene heeft op de Olympische Spelen al een medaille binnengesleept en recent de eerste Nederlandse WK titel op de 5000 meter. Bij de familie Schouten gaat het om hard werken en hard trainen.

Kijk de docu direct via NPO Start

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het gezin functioneerde lang als een goed geoliede machine waarin ieder zijn rol vervulde, met moeder Jolanda als het kloppend hart. Totdat het noodlot toesloeg en zij werd getroffen door een zwaar herseninfarct, in coma raakte en daar ernstig beschadigd uitkwam. Nu kan ze bijna niets meer en lijkt ze niet meer op de vrouw (en moeder) die ze ooit was. De dokters gaven geen cent voor haar herstel. Maar de Schoutens zouden de Schoutens niet zijn als ze het hierbij lieten zitten. Met zijn allen zorgen ze voor de vrouw die ooit voor hun allemaal zorgde. Elke vorm van vooruitgang wordt gevierd als een overwinning. Meer dan twee jaar volgde regisseur Barbara Makkinga het gezin. Een tijd waarin gigantisch geïnvesteerd werd in het tulpenbedrijf, Irene en Simon om medailles streden en de zorg voor moeder bleef.

Margit Balogh, hoofdredacteur EOdocs: “De documentaire  is een oer-Hollands verhaal over ondernemerschap, tulpen, schaatsen en mantelzorg. Wat door de hele film ontroerend mooi vervlochten zit, is de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, het trouw blijven aan elkaar in voor- en tegenspoed, als partner en als gezin.”

Credits voor de docu
Regie: Barbara Makkinga; scenario: Katja Schoondergang; montage: Stefan Kamp; camera: Roel van ’t Hoff; geluid: Menno Euwe; componist: Vincent van Warmerdam; geluidsnabewerking: Alex Booy; kleurcorrectie: Michiel Rummens; postproductie; Jan Jaap Kuiper; productieleiding: Manon van Maurik; uitvoerend producent: Judith Reuten; eindredactie EOdocs: Margit Balogh; redactie EOdocs: Barbara Wiessing; productie EOdocs: Katja Sokolova, Anne van der Veer; producent Monique Busman, Michiel van Erp.

Het leven gaat niet altijd over tulpen (2021) is een productie van De Familie in coproductie met de EO in het kader van Teledoc het filmproject van NPO, Filmfonds en CoBO Fonds.

--:--