Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EOdoc: 'Jane'

Het buitengewone verhaal van de vermaarde Britse primatoloog Jane Goodall Lees meer

zaterdag 8 januari om 23.55 uur op NPO 2

 Het buitengewone verhaal van de vermaarde Britse primatoloog Jane Goodall aan de hand van een schat aan nog nooit eerder vertoonde beelden van Jane en een nieuw interview met haar van regisseur Brett Morgen (Kurt Cobain: Montage of Heck) bij haar thuis in Afrika.

De film gaat over haar eerste expedities en onderzoeken in Tanzania en richt zich op haar baanbrekende veldwerk, haar band met haar cameraman en echtgenoot Hugo van Lawick en de chimpansees waarnaar ze onderzoek deed. Jane was altijd al gek op dieren en haar droom om tussen de wilde dieren in Afrika te leven kwam in 1957 uit, toen ze dr. Louis Leakey ontmoette tijdens een bezoek aan een vriend in Kenia. Dr. Leakey, een vooraanstaand antropoloog, geloofde dat onderzoek naar mensapen inzicht kon bieden in de oorsprong en het gedrag van onze paleolithische voorouders. Hij zocht iemand die hem wilde helpen bij zijn onderzoek. Jane had geen relevante opleiding gevolgd, maar toch wist Leakey dat ze de perfecte kandidate was.


Op haar 26ste was Jane in Gombe, in de wildernis in Tanzania. Daar leefde ze tussen de chimpansees en daar deed ze ook de grote ontdekking die de wetenschap op zijn grondvesten zou doen schudden: het feit dat chimpansees werktuigen gebruiken en maken om hen te helpen bij het vangen van de insecten die ze eten. In deze film komen de belangrijkste aspecten van haar leven aan bod: van haar nauwe band met de chimpansees tot het leven dat ze heeft opgebouwd in Afrika - in eerste instantie met Hugo van Lawick, een filmmaker van National Geographic die eropuit was gestuurd om een film over haar werk te maken en vervolgens haar man werd - en hoe ze tegenwoordig blijft opkomen voor chimpansees in de rest van de wereld.

--:--