vanaf donderdag 4 februari, maandelijks, om 20.30 uur op NPO 2

Erik Scherder Onderzoekt

Professor Erik Scherder legt oude tegeltjeswijsheden onder de loep. Want zijn er wel wetenschappelijke bewijzen voor die volkse waarheden? Op zijn kenmerkende, enthousiaste manier gaat professor Erik Scherder iedere maand op zoek naar de verrassende wetenschap achter alledaagse thema’s als eenzaamheid, geloven, lastige keuzes en vooroordelen.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van donderdag 1 april 2021 op

Wat heeft een bak met ijswater te maken met eenzaamheid? Het wordt allemaal duidelijk in het wetenschappelijke experiment dat Erik Scherder uitvoert met voorbijgangers op straat in de allereerste aflevering van deze nieuwe wetenschapsserie op tv. Evenals in voorgaande series duikt de bekende hoogleraar niet in de theoretische studieboeken of in de stoffige studeerkamer. Maar trekt de professor trekt erop uit. Daarbij duikt hij in alledaagse kwesties en vragen die ons persoonlijk raken.

In de afleveringen van deze nieuwe wetenschapsserie gaat Scherder aan de hand van de volgende tegeltjeswijsheden op onderzoek uit: Gedeelde smart is halve smart, Kiezen doet verliezen, Onbekend maakt onbemind, Eerst zien dan geloven en Eerlijk duurt het langst.

In aanloop naar de verkiezingen: kiezen doet verliezen?

Nemen we iemand die praat met een accent of in een dialect minder serieus dan iemand die algemeen beschaafd Nederlands spreekt? Hebben vrouwen misschien wel dezelfde vooroordelen met betrekking tot vrouwen als mannen? Beïnvloeden stereotyperingen over het ouder worden ook het daadwerkelijke gedrag van ouderen zelf? In de derde aflevering van het populair-wetenschappelijke programma ‘Erik Scherder Onderzoekt’ legt de bekende hersenprofessor onze vooroordelen en stereotyperingen onder de wetenschappelijke loep.

Nienke kiest

Nienke wil interieur-stylist worden, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. En thuis op de bank zitten bevalt haar ook nog prima. Kan Erik Scherder haar helpen te kiezen?