Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erik Scherder Onderzoekt

Professor Erik Scherder legt oude tegeltjeswijsheden onder de loep. Want zijn er wel wetenschappelijke bewijzen voor die volkse waarheden? Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Professor Erik Scherder legt oude tegeltjeswijsheden onder de loep. Want zijn er wel wetenschappelijke bewijzen voor die volkse waarheden? Op zijn kenmerkende, enthousiaste manier gaat professor Erik Scherder iedere maand op zoek naar de verrassende wetenschap achter alledaagse thema’s als eenzaamheid, geloven, lastige keuzes en vooroordelen.

Wat heeft een bak met ijswater te maken met eenzaamheid? Het wordt allemaal duidelijk in het wetenschappelijke experiment dat Erik Scherder uitvoert met voorbijgangers op straat in de allereerste aflevering van deze nieuwe wetenschapsserie op tv. Evenals in voorgaande series duikt de bekende hoogleraar niet in de theoretische studieboeken of in de stoffige studeerkamer. Maar trekt de professor trekt erop uit. Daarbij duikt hij in alledaagse kwesties en vragen die ons persoonlijk raken.

In de afleveringen van deze nieuwe wetenschapsserie gaat Scherder aan de hand van de volgende tegeltjeswijsheden op onderzoek uit: Gedeelde smart is halve smart, Kiezen doet verliezen, Onbekend maakt onbemind, Eerst zien dan geloven en Eerlijk duurt het langst.

Eerlijk duurt het langst
In de vijfde aflevering van 'Erik Scherder Onderzoekt' legt de bekende hersenprofessor leugen en waarheid onder de wetenschappelijke loep. Bestaat er echt zoiets als een leugentje om bestwil? Onder welke omstandigheden zijn mensen geneigd het geluk een handje te helpen door niet helemaal eerlijk te zijn? En kan de wetenschap helpen om vast te stellen of iemand de waarheid spreekt of niet?

Nienke kiest

Nienke wil interieurstylist worden, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. En thuis op de bank zitten bevalt haar ook nog prima. Kan Erik Scherder haar helpen te kiezen?

--:--