Ga naar submenu Ga naar zoekveld

vanaf zaterdag 7 augustus om 19.15 uur op NPO 2

Firma Erfgoed

Firma Erfgoed zet de spotlights op cultureel en religieus erfgoed in de Lage Landen. Op allerlei onverwachte plekken vind je monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten. Vaak met een religieuze betekenis. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over onze geschiedenis, cultuur en over wie we zijn? Presentator Aldith Hunkar reist door de Lage Landen en werpt nieuw licht op cultureel verleden en heden.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van zaterdag 28 augustus 2021 op

Friesland, Groningen en Emden
Friesland, Groningen en Emden

Aldith: “De gesprekken die ik voer met lokale experts leren mij veel over het erfgoed in Nederland. Het is verbluffend hoeveel schatten er te vinden zijn in de Lage Landen, zowel tastbaar als symbolisch. Alles lijkt met alles te maken te hebben en onze geschiedenis laat nu nog duidelijke sporen zien.”

Aflevering 1: De toevluchtsoorden van onze Hofstad

In de eerste aflevering bezoekt Aldith Den Haag: de stad van het Vredespaleis – een symbool van vrede en recht. Door de eeuwen heen was de stad al een toevluchtsoord. Portugese Joden, Walen en Hugenoten vonden er bescherming. Zo ook de bekende Haagse Hugenoot Daniël Marot, architect en decorateur, die door de hele stad zijn sporen heeft nagelaten. Aldith gaat op zoek naar de verhalen achter deze Haagse toevluchtsoorden – van Bethelkapel tot Soefi Tempel.

(lees verder onder de afbeelding)

Firma Erfgoed - Den Haag 1 - Wiro Felix

​​​​​Aflevering 2: Katholiek erfgoed in West-Brabant en Antwerpen

Aldith trekt in de tweede aflevering naar het Zuiden van Nederland waar het rijke roomse leven nog zichtbaar is. Maar tijden veranderen en de krimp wordt steeds meer zichtbaar. Aldith gaat op onderzoek bij de zusters van de OLV-Abdij in Oosterhout, treft in Wouw beelden aan waar het Rijksmuseum jaloers op is en vindt in Antwerpen een beeldschone Maria met diamantenkroon.

Aflevering 3: Sporen van het Zeeuwse slavernijverleden

De reis wordt vervolgd naar Zeeland. Het gevecht tegen het water is nog altijd verbonden met het Zeeuwse land. ‘Luctor et emergo’ ik worstel en kom boven- staat er in de wapenspreuk van Zeeland. Dat er ook geworsteld wordt met een verborgen verleden is minder bekend. Aldith gaat op zoek naar sporen van het Zeeuwse slavernijverleden in Vlissingen en Middelburg – waar het Archief van de Middelburgse Commercie Compagnie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Aflevering 4: Wortels van het Nederlands protestantisme in Emden, Friesland en Groningen

Ook Nederlanders hebben ooit moeten vluchten vanwege hun geloof. In het Duitse Emden – waar de wortels van het Nederlands protestantisme liggen - wordt in oktober gevierd dat het 450 jaar geleden is dat de Synode van Emden bijeenkwam. Aldith trekt door het hoge Noorden dat de kaalheid ademt van dit oer-protestantisme. Maar schijn bedriegt. Ze vindt een protestants praalgraf met Italiaanse allure en gaat op bezoek bij de Molukse gemeenschap die 70 jaar geleden naar Appingedam kwam en er haar eerste kerk stichtte. Culturele en religieuze uitwisseling blijkt van alle tijden.

Verbluffend, ontroerend en soms ontluisterend

Lees ook over:

Verbluffend, ontroerend en soms ontluisterend

Aldith Hunkar in podcast Levensbepalend

Voor kinderen uit de jaren negentig is Aldith hét vertrouwde gezicht van het jeugdjournaal, later maakt ze de overstap naar het ‘grote mensen’ journaal. Waarschijnlijk is ze de eerste nieuwslezeres ter wereld met dreadlocks. Vrij abrupt komt er een einde aan haar carrière bij de NOS en dat was geen makkelijke periode voor haar. Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek over de bepalende momenten in haar leven.

Aldith Hunkar: ‘Daar waar ik woon is mijn thuis’

Lees ook over:

Aldith Hunkar: ‘Daar waar ik woon is mijn thuis’