In het tweede seizoen van Firma Erfgoed gaat Aldith Hunkar op zoek naar de verhalen achter het Nederlandse culturele verleden én heden. Aan de hand van gesprekken met lokale experts vervolgt de presentatrice haar reis door de Lage Landen, op zoek naar de vele verborgen en verbluffende schatten uit het verleden.
Aldith: "In deze tweede serie zien we weer hoeveel invloeden er van buitenaf naar ons land komen en hoe al deze invloeden samen onze cultuur en erfgoed bepalen. Maar ook oeroude tradities van eigen bodem komen aan bod en ze zijn allemaal springlevend! We komen ook deze serie veel passie tegen; mensen die hun erfgoed volop beleven en doorgeven aan de volgende generaties. Ik kijk opnieuw mijn ogen uit en ben trots op alle kunstschatten die Nederland zo rijk maken."
Aflevering 1: Twente
In de eerste aflevering brengt Aldith een bezoek aan Twente; de streek van ‘naoberschop’, krentenwegge en paasvuren. Naast dit streekgebonden erfgoed staat in Enschede misschien wel de mooiste synagoge van West-Europa. Ook vind je in het dorp Glane het eerste Syrisch-orthodoxe klooster van het Aartsbisdom Midden-Europa. Wat zijn de verhalen achter dit religieuze en culturele erfgoed?
Aflevering 2: Limburg
Ooit gehoord van de vergeten prinsessen van Thorn? Ruim 800 jaar lang zwaaiden prinsessen en adellijke dames hier de scepter. In de tweede aflevering trekt Aldith naar de zuidelijkste provincie van het land. Ze laat zich hier verleiden door oogstrelende kleuren en treedt in de voetsporen van de powervrouwen van toen. Ook een aantal kunstenaars is tegen de stroom ingegaan en dat heeft een nieuwe beeldtaal voor de oude christelijke verhalen gebracht. In deze aflevering reist Aldith naar Thorn, naar de ontroerende en controversiële kruiswegstaties van Aad de Haas in Wahlwiller en naar de Catharinakapel in Lemiers. Dit rijkserfgoed is het decor voor het kleurrijke scheppingsverhaal in Cobra-stijl van Hans Truijen.
Aflevering 3: Utrecht
De reis door de Lage Landen wordt vervolgd naar de stad Utrecht, die haar 900-jarig jubileum viert. De stad waar de geboortepapieren van Nederland het licht zagen en waar de godsdienstvrijheid – ook wel vrijheid van geweten – werd beklonken. Ook is het dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat Adrianus, de enige paus van Nederlandse bodem, werd geïnstalleerd in Rome. In deze aflevering duikt Aldith in het verleden en heden van de ooit zo bezongen Hollandse tolerantie. Ook dwaalt ze door Utrecht; van de Doopsgezinde schuilkerk via de Dom en geamputeerde beelden naar de eerste Marokkaanse moskee.
Aflevering 4: Zwolle en Deventer
De IJsselstreek wordt gezien als de bakermat van de Moderne Devotie, de spirituele en maatschappelijke vernieuwingsbeweging uit de late middeleeuwen. De overpeinzingen van streekgenoot Thomas a Kempis groeiden, tot op de dag van vandaag, uit tot de grootste spirituele nalatenschap van de Moderne Devoten. Ook de Deventerse Etty Hillesum heeft zich laten inspireren door Thomas a Kempis. Deze IJssel-spiritualiteit is volop te vinden in haar wereldberoemde dagboeken. In deze laatste aflevering gaat Aldith op zoek naar de hervormers van toen. In hoeverre leeft hun religieuze en culturele erfgoed nog altijd voort?
Seizoen 1 gemist?
Heb je het eerste seizoen van Firma Erfgoed gemist? Deze afleveringen zijn opnieuw te zien op 15, 22 en 29 augustus en 5 september op NPO 2. Kijk je liever op een ander moment? Je vindt de serie ook op NPO Start.
Makers
Aan Firma Erfgoed werken mee:
Aldith Hunkar (presentatie), Wilberry Jakobs (regie), Janine van Dijk (redactie), Guus van den Hout (advies), Wiro Felix (camera), Mark Wessner (geluid), Noël van Rens (montage), Marinus Kelder (productie) en Ida Overdijk (eindredactie).