Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geboeid - terug naar de plantage

Dwars door de binnenlanden van Suriname vervolgt Dwight van van de Vijver de zoektocht naar zijn roots. Lees meer

Keti Koti - 2022

Op 1 juli is het Keti Koti. De dag waarop we stilstaan dat Nederland, in 1863, de slavernij in Suriname én op de Nederlandse Antillen officieel afschafte. Tijdens de jaarlijkse oecumenische kerkdienst in de Amsterdamse Koningskerk maken we kennis met vier personen, die op geheel eigen wijze uiting geven aan onze gezamenlijke geschiedenis.

Klik en vind alle info over de uitzending.

Geholpen door de Surinaamse slavenregisters ontdekte Dwight tijdens de kick-off van de serie, die op al eerder werd uitgezonden, meer over zijn familie. Ook riep hij destijds andere Nederlanders op om uit te zoeken of hun voorouders ook van de Plantage ’t Vertrouwen komen. Die oproep leverde veel reacties op. Onlangs vertrok Dwight, samen met Ella, Thirza en Joey naar Suriname. Het viertal zette voet op de grond waar vroeger de plantage stond. Een spannende en beladen expeditie, want wat is er nog over van plantage ’t Vertrouwen en vinden de vier reizigers wat ze zoeken?

Eigen perspectief

'Ik wilde Suriname opnieuw ontdekken en zien zoals je het hoort te zien: vanuit het eigen perspectief', vertelt Dwight. 'Ik ben met nog meer trots, respect en kracht teruggekomen en dat deel ik graag met anderen. Ik gun het iedereen om zijn of haar familiegeschiedenis te ontdekken en te beleven. De mooie en de moeilijke dingen. Want ook daar haal je kracht uit.'

Gezamenlijk verleden

'Tijdens de reis zag ik de groep steeds dichter naar elkaar toe trekken', vertelt eindredacteur Arie Rijneveld. 'De vier 'Vertrouwelingen' kenden elkaar aan het begin van de reis niet, maar hun gezamenlijk verleden schiep een bijzondere band. Het is indrukwekkend om te zien hoe groot de impact van dat slavernijverleden nog steeds is op een grote groep Nederlanders met een Surinaamse achtergrond. Daarover leerde ik in Suriname steeds weer nieuwe dingen die een ander licht werpen op die zwarte periode in onze geschiedenis.'

Thema slavernij

'Geboeid, terug naar de plantage' is een onderdeel van een bredere campagne. De EO besteedt op verschillende manieren aandacht aan slavernij en aan de impact hiervan op de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Zo was er in september 2019 een 'Geboeid Event' en maakte de omroep een interactieve webdocu. Via de website geboeid.com nemen Jörgen Raymann, Lange Frans, Dolores Leeuwin en Defano Holwijn de kijker mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. De webdocu is gemaakt in samenwerking met het Scheepvaartmuseum.

--:--