Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geboeid - terug naar Indonesië

Dwight van van de Vijver reist samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Lees meer

Kijk dit programma nu op NPO Start

In het nieuwe EO-programma Geboeid - terug naar Indonesië reist presentator Dwight van van de Vijver samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst terug naar het land van hun voorouders. Alle drie delen ze dezelfde vraag: “Hoe zag het leven van mijn voorouders eruit en wat heeft dat voor effect op mijn leven vandaag?” Tijdens deze bijzondere reis proberen Gayle, August en Emmy antwoorden te vinden op hun vragen over identiteit, geschiedenis en hun plaats in de wereld. 

Zoektocht naar roots in EO-programma ‘Geboeid - terug naar Indonesië’

Vanaf donderdag 2 november rond 22.00 uur bij de EO op NPO 3

Opgroeien in een familie waarvan het leven van voorouders gevormd is door kolonialisme en slavernij laat generaties lang sporen na. Dit gegeven tekent de persoonlijke levens van Gayle, August en Emmy. In Geboeid – terug naar Indonesië neemt EO-presentator Dwight van van de Vijver hen en hun vragen mee op een zoektocht naar het verleden. Tijdens deze reis worden de vier vergezeld door historica Yulia Pattopang van Het Indisch Herinneringscentrum.

Graven naar verleden

In 2019 ging Dwight zelf op zoek naar zijn verleden in de EO-serie Geboeid – terug naar de plantage: "Toen ik begon aan mijn zoektocht in Geboeid hoorde ik iemand zeggen dat je pas weet waar je heen gaat als je weet waar je vandaan komt. Ik was sceptisch, maar het bleek te kloppen. Ik kwam er sterker uit en dat gun ik Emmy, Gayle en August ook. Graven in het verleden en op zoek gaan naar antwoorden in een gedeelde geschiedenis is belangrijk om te helen als individu, maar ook als een samenleving met verschillende gemeenschappen."

Persoonlijke zoektocht

Emmy

Emmy (30 jaar) is Nederlandse met een Indische oma. Ze heeft al veel onderzoek gedaan naar haar voorouders, maar heeft nog veel prangende vragen. Wat is er gebeurd in het interneringskamp waar haar oma zat? En welke rol speelde slavernij in het verhaal van haar voorouders? Er werd in haar familie niet veel over het verleden gesproken. Emmy voelt zich juist geroepen om dit verhaal wel te vertellen.

August

August (24 jaar) is al zijn hele leven bezig met zijn Indische identiteit. Hij is ambassadeur en medebestuurslid van Jong 1508, de jongerenwerkgroep van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, en heeft al meegedaan aan een onderzoek naar zijn familiegeschiedenis. Maar er blijven vragen zonder antwoorden. Zo is hij zeer geïnteresseerd in de verhalen van de KNIL-militairen binnen zijn familielijn. Wat heeft zich bijvoorbeeld afgespeeld op de beruchte plek aan zee in Pegatan waarvoor er zelfs een monument is opgericht?

Gayle

Gayle (30 jaar) is een Nederlandse van Molukse komaf. Ze is viervoudig Nederlands kampioen badminton en nam deel aan de Europese kampioenschappen. Gayle heeft een grote passie voor haar Molukse roots. Wanneer ze tijdens de opnames voor Geboeid terugkomt in het dorp van haar moeders familie Latuhalat op Ambon, wordt ze als een ware prinses ontvangen en ontmoet ze onder andere de broer van haar opa.

Reageren

Presentator

Gepresenteerd door

Dwight van van de Vijver

--:--