Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder

De nu 92-jarige Femma Fleijsman werd onterecht als vol-Joods geregistreerd en naar een vernietigingskamp gestuurd. De man die hier verantwoordelijk voor was, wordt later op een voetstuk geplaatst.

zondag 1 mei om 15.25 uur op NPO 2

Wat gebeurt er als je onterecht als vol-Joods en dus niet raszuiver geregistreerd staat bij het bevolkingsregister, daarom uit huis wordt gehaald door de politie, naar een vernietigingskamp wordt gestuurd en de man die hier verantwoordelijk voor was jaren later op een voetstuk wordt geplaatst? Het overkomt de in de documentaire 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep. Haar leven is voor een groot deel beïnvloed door Hans Calmeyer, een Duitse jurist die als zogeheten Jodenspecialist van de nazi’s leidinggeeft binnen de Entscheidungsstelle, en verantwoordelijk is voor de deportatie van Femma naar Auschwitz.

Lees het verhaal van Femma 

Het boek vertelt de veelbewogen familiegeschiedenis van de nu 92-jarige Femma, en zoomt daarnaast in op Calmeyer. Wanneer deze als dienstplichtig korporaal in mei 1940 Nederland binnen marcheert, groeit Femma zorgeloos op in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.

Boek 'Het raadsel van Femma'

Boek 'Het raadsel van Femma'

Het boek vertelt de veelbewogen familiegeschiedenis van de nu 92-jarige Femma, en zoomt daarnaast in op Calmeyer.

Ik wil meer info
--:--