Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Verloren Stem

Aan de vooravond van de verkiezingen gaat Tijs van den Brink op zoek naar de verhalen van afgehaakte, teleurgestelde en twijfelende kiezers. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

30 zetels. Dat is ongeveer het zetelaantal als de 2,5 miljoen niet-stemmers in Nederland het tegenovergestelde zouden doen op verkiezingsdag: stemmen. EO-presentator en politiek dier Tijs van den Brink gaat in ‘De verloren stem’ bij ze langs. Bij de afhakers, paria’s en principiële strijders. In het programma probeert Tijs te ontdekken wat er omgaat in hun hoofden en of er ruimte is om toch te gaan stemmen.

Taart

Voor Tijs zelf is het geen vraag of hij stemt of niet: “Zo lang ik kon stemmen, heb ik dat gedaan. In de democratie is meedoen belangrijker dan winnen. Op de verkiezingsdag zelf, haal ik taart omdat er in zoveel landen niet zoiets bestaat als een democratie. Ik ben dus benieuwd naar wat die grote groep niet-stemmers drijft.”Een eenvoudig medicijn om de niet-stemmers over te halen om de gang naar de stembus, is er niet. De redenen om niet te stemmen hebben te maken met leeftijd, afkomst, vertrouwen in de medemens en politiek, en gewoonweg twijfel over op wie ze moeten stemmen.

Presentator

Gepresenteerd door

Tijs van den Brink

--:--