Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Islands of America

Amerika heeft ruim 18.000 eilanden met een officiële naam. Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en achtergrond en biedt een nieuwe kijk op een land waarvan we denken dat we het zo goed kennen. Lees meer

In de afwisselende serie 'Islands of America' onderneemt Martin Clunes een ontdekkingsreis van 16.000 kilometer door Amerika, waarin hij naar een enorm aantal eilanden voor de kustlijn reist. Hij reist van de vuureilanden van Hawaï naar de sneeuw- en ijseilanden van Alaska en naar de presidentiële recreatieterreinen voor de kust van New England.

Als eerste bezoekt Martin het weelderige, tropische Hawaï. Hij kijkt verder dan het imago van toeristenparadijs en belicht de verwoestingen die aangroeiende lavavelden en rokende kraters aanrichten. Na Hawaï vliegt Martin 4000 kilometer noordwaarts, naar de eilanden voor de kust van Alaska. Het contrast had niet groter kunnen zijn: van tropische regenwouden naar besneeuwde gletsjers, van volgepakte stranden naar een van de dunst bevolkte gebieden van Amerika.

Onbewoonde eilanden

Aflevering twee brengt Martin naar de San Juan Islands in de staat Washington, vlak bij de grens met Canada. Daar liggen ruim honderd grotendeels onbewoonde eilanden. Vanaf de San Juan Islands zakt Martin de westkust af naar het Channel Islands National Park, dat bekendstaat vanwege de unieke fauna. Hij eindigt bij Avery Island, waar steeds meer eilandbewoners wegtrekken vanwege het stijgende zeewaterniveau en extreem weer.

Puerto Rico

De volgende halte op Martins eilandenreis is het kleurrijke Caribische eiland Puerto Rico, het enige eiland met Spaans als voertaal. In 2017 trok orkaan Maria een verwoestend spoor over het eiland, de zwaarste ramp in de eilandgeschiedenis. Een jaar later ziet Martin hoe de Puertoricanen hun leven na de ramp langzaam oppakken. Daarna reist Martin naar de Sea Islands voor de kust van Georgia en South Carolina. Op deze eilandengroep wonen de Gullah Geechee, afstammelingen van Afrikaanse slaven die vroeger de plantages op deze eilanden bewerkten. Dankzij de geïsoleerde ligging van de eilanden bleef hun Afrikaanse culturele erfgoed goed bewaard.

Vakantievierders

In de laatste aflevering komt Martin aan in New York voor de laatste etappe van zijn reis: Manhattan Island met het wereldberoemde Empire State Building en het nabijgelegen Ellis Island. Op 300 kilometer afstand van New York is Martha’s Vineyard, een geliefd eiland bij vakantievierders en de rijken der aarde. De laatste halte op Martins eilandenreis is Maine, de meest oostelijk gelegen staat van Amerika, met honderden eilanden voor de kust. Hij gaat aan boord van het ondersteuningsschip Sunbeam, een liefdadigheidsproject dat al ruim honderd jaar afgelegen eilandgemeenschappen steun biedt.

--:--