Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus van Nazareth naar alle windstreken

Wat begon als een obscure sekte in het Romeinse Rijk werd de grootste godsdienst van Europa: het christendom. Hoe kwam het in Europa? Lees meer

Kijk de afleveringen nu op NPO Start

Aflevering 1: Saint Patrick
Maandag 25 december, 19:55 uur bij de EO op NPO 2
Hij is misschien wel de beroemdste Ier uit de geschiedenis: Saint Patrick. Volgens de traditie bekeerde hij de Ieren en werd de beschermheilige van het eiland. Maar wat klopt er van dat verhaal? Kefah gaat op onderzoek uit om de ware identiteit van Patrick te achterhalen en hij ontdekt dat Ierland een grote rol heeft gespeeld in de kerstening van Europa. Hij eindigt zijn zoektocht op de heilige berg Croagh Patrick op de dag dat duizenden Ieren hun schutspatroon eren door massaal naar de top te klimmen.

Aflevering 2: Augustinus van Hippo
Dinsdag 26 december, 19:55 uur bij de EO op NPO 2
Noord-Afrika is eeuwenlang christelijk geweest. Sterker nog, het gebied was als onderdeel van het Romeinse Rijk hofleverancier van invloedrijke theologen en filosofen. De beroemdste van hen is Augustinus. Zijn gedachtegoed heeft enorm veel impact gehad op de ontwikkeling van het christendom. Kefah reist naar Tunesië en Italië om de plekken te bezoeken die van groot belang zijn geweest in het leven van de kerkvader, en hij ontdekt dat Augustinus' geest tot op de dag vandaag doorwerkt in onze westerse manier van denken.

Aflevering 3: Cyrillus en Methodius
Woensdag 27 december, 19:55 uur bij de EO op NPO 2
Dat twee monniken uit de negende eeuw nog steeds een mythische status kunnen hebben, ondervindt Kefah in Bulgarije. De broers Cyrillus en Methodius ontwikkelden een eerste alfabet voor de Slavische talen, vertaalden de bijbel en ontsloten zo het christendom voor de gewone man. Een revolutionaire daad die de Bulgaren ieder jaar herdenken op de belangrijkste feestdag van het land: de dag van het cyrillische alfabet. Kefah duikt in de geschiedenis van het Balkanland en ontdekt dat het allereerste idee voor geloofsvrijheid hier is ontstaan. Ook ziet hij hoe taal en religie de Bulgaren hielpen om hun identiteit te bewaren toen het land maar liefst 500 jaar lang werd overheerst door de islamitische Ottomanen.

Aflevering 4: Hendrik van Uppsala
Donderdag 28 december, 19:55 uur bij de EO op NPO 2
Finland bestaat als onafhankelijke natie pas een ruime honderd jaar. Eeuwenlang was het een kolonie van Zweden en later van Rusland. Met deze kolonisatie kwam ook het christendom naar Finland. Kefah stuit in zijn zoektocht naar die geschiedenis op een verrassende en onbekende heilige: Hendrik van Uppsala. Een bisschop die volgens de kronieken de Finnen in de twaalfde eeuw kerstende maar dat moest bekopen met een gewelddadige dood. Deze moord blijkt het startschot van de wording van de Finse identiteit.

--:--