Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EOdoc: 'Only the devil lives without hope'

Een ware thriller over hoop, liefde, spionage en mensenrechten, waarin een jonge vrouw vecht voor de vrijlating van haar broer. Nadat hij is opgepakt, vlucht de Oezbeekse Dilya naar Zweden, van waaruit ze haar broer Iskander probeert vrij te krijgen. Maar zelfs in het veilige Zweden wordt ze geconfronteerd met de tentakels van de dictatuur in haar thuisland. Ondanks haar wanhoop over een onwaarschijnlijk verraad blijft ze vechten voor gerechtigheid voor haar broer.

Woensdag 21 april om 23.15 uur op NPO 2
Bekijk op NPO Start

In Oezbekistan is de regering een eigen oorlog tegen terreur begonnen. Een oorlog die - zoals vele - wordt gevoerd om politieke redenen die weinig van doen hebben met de realiteit. Als gevolg daarvan worden duizenden moslims onrechtmatig en zonder eerlijk proces gevangengehouden op grond van het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Een van hen is Dilya’s broer, mensenrechtenactivist Iskandar Choedajberganov, die sinds 2002 zit opgesloten in de beruchte Jaslyk-gevangenis, midden in een dorre woestijn. Een inhumane inrichting waarvan geen foto’s te vinden zijn en niemand van buitenaf wordt binnengelaten.

Al sinds haar 17e zet Dilya zich in voor een eerlijk proces voor haar broer Iskandar, van wie ze jarenlang niets hoort. Ze heeft een lange adem, maar wordt stelselmatig tegengewerkt door een keihard regime dat haar monddood probeert te maken. Ze trouwt met haar grote liefde en vlucht naar Zweden, waar blijkt dat haar zelfs haar man haar bespioneert, in opdracht van het regime. Ze vlucht opnieuw en geeft de hoop niet op, en met steun van Amnesty International en de VN lukt het haar om Iskandar van de dodenlijst te halen. Dilya is onvermoeibaar en vastberaden in haar strijd tegen het dictatoriale regime, wiens invloed tot ver over de grenzen reikt. Lukt het Dilya haar broer vrij te krijgen?

Bekijk de trailer

De EOdoc: Only the devil lives without hope gaat in première tijdens het Movies that Matter festival 2021. Dit vindt plaats van vrijdag 16 t/m zondag 25 april. De documentaire is genomineerd voor de ‘Camera Justitia’ award.

Credits

Regisseur: Magnus Gertten
Editor: Jesper Osmund
Productie: Ove Rishøj Jensen
Muziek: AudunKvitlandRøstad, JørgenMeyer
Componist: Ola Kvernberg
Technische coördinator en assistent editor: Joakim Polling
Research: Sebastian Claesson
Eindredactie EO: Margit Balogh

Geselecteerd voor Movies that Matter!

Geselecteerd voor Movies that Matter!

Only the Devil Lives Without Hope is een van de negen films die zijn geselecteerd voor het wedstrijdprogramma Camera Justitia Award.

Volg het laatste nieuws op Facebook
--:--