Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Na 7/10, antisemitisme in Nederland

In een talkshow en twee documentaires aandacht voor het antisemitisme in Nederland dat door de oorlog tussen Israël en Hamas onverhuld zichtbaar wordt. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Eind 2016 presenteerde de EO de televisieserie ‘De kanarie in de kolenmijn’. Aanleiding was de sterke toename van het antisemitisme in Nederland en onze buurlanden. We zijn zeven jaar verder en in Nederland zien we dat de veiligheid van Joden opnieuw op het spel staat als gevolg van de crisis in Gaza. Het aantal meldingen van antisemitisme in ons land steeg met 818%. 

Antisemitisme komt nooit alleen: de geschiedenis leert dat antisemitisme uiteindelijk de kwaliteit van de hele samenleving en alle minderheden treft. In een drieluik onderzoeken we antisemitisme in Nederland na 7 oktober.

Studiogesprek 'Na 7/10'

De eerste aflevering is een studiogesprek. Margje Fikse praat hierin met:

  • Bart Wallet, historicus Joodse geschiedenis
  • Esther van Fenema, psychiater
  • Hans Weijel, bestuurder Centraal Joods Overleg
  • Rob Oudkerk, voormalig huisarts en voormalig lid Tweede Kamer
  • Marcel Möring, schrijver

Rob Oudkerk onderzoekt antisemitisme

Aflevering 2 en 3: Rob Oudkerk, voormalig huisarts, Tweede Kamerlid en radiopresentator, maakt zich zorgen. Daarom bezoekt hij verschillende plaatsen in Nederland en confronteert hij burgers en bestuurders met de gebeurtenissen en de sfeer in ons land na 7 oktober. Hij gaat in gesprek met Joodse Nederlanders en stelt hen de vraag hoe hun leven de afgelopen maanden veranderd is.

Over Rob Oudkerk

Rob Oudkerk is een kleinkind van David Cohen, de voorzitter van 'De Joodsche Raad' tijdens de Jodenvervolging. Dit feit draagt Rob al zijn leven lang als ballast mee. Vanaf 1986 werkt hij als huisarts, enkele jaren later wordt hij lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. Na een wethouderspost in Amsterdam vestigt hij zijn naam onder meer als radiopresentator. Oudkerk maakt sinds kort weer contact met zijn Joodse wortels; na 35 jaar afwezigheid bezoekt hij regelmatig de synagoge.

Presentatrice

Gepresenteerd door

Margje Fikse

--:--