Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3Lab: Naya - Der Walt hat tausend Augen

In deze documentaire NAYA volgen we het leven van wolvin Naya, die gezenderd met een GPS-halsband vanuit Oost-Duitsland naar België liep. Lees meer

3Lab: Naya - Der Walt hat tausend Augen

Bekijk hier

3Lab: Naya - Der Walt hat tausend Augen

In de korte documentaire NAYA - Der Walt hat tausend Augen volgen we het leven van wolvin Naya.

Ze is de eerste wolf in België sinds honderd jaar en is plots wereldnieuws, maar dan neemt haar aanwezigheid een mysterieuze wending. Een voyeuristische beeldcollage van wild- en bewakingscamera’s onderzoekt op indringende wijze de relatie tussen de mens en dit iconische, wilde dier.

Wanneer wolvin Naya ongeveer een halfjaar oud is, wordt zij doorDuitse onderzoekers gevangen en van een gps-halsband voorzien. Deze halsband geeft elk uur haar exactelocatie door aan een wetenschapper van de Technische Universiteit Dresden. De wetenschapper besluit dewolf Naya te noemen. Op 10 oktober 2017 verlaat Naya, dan ruim een jaar oud, haar ouderlijke roedel omop zoek te gaan naar een leefgebied om een eigen roedel te starten. Naya loopt 1238 kilometer in 87dagen, door Duitsland en Nederland. Tijdens deze zwerftocht wordt Naya nergens gezien of gefilmd.

NAYA – Der Wald hat Tausend Augen neemt dat gegeven als uitgangspunt, en bestaat volledig uit foundfootage van bewakingscamera’s, satellietopnames, webcams, wildcamera’s en drones. In deze collage vanbeelden van daadwerkelijke surveillance-camera's, met de inmiddels voor ieder mens herkenbare, typischeinfrarood- groenbewaasde of vaagomlijnde landschappen, waarop soms een wolfachtig dier langs lijkt teschieten, zijn we constant op zoek naar haar. Naya’s aanwezigheid is voelbaar door de grafische lijn die deverplaatsing van haar GPS-signaal weergeeft en het spannende sounddesign. Hoe langer de kijker met defilm mee tuurt, hoe vreemder de bijsmaak van de zoektocht. Langzaamaan worden worden ook wij wat allemensen in Naya’s leven waren: voyeurs

Bekijk hier de trailer:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Naya vestigt zich uiteindelijk in Belgisch Limburg, op een militair oefenterrein in Leopoldsburg. Naya is de eerste wolf in België sinds 100 jaar en is daarom plots beroemd. Er ontstaat een kakofonie van nieuwsberichten en emotionele bekentenissen over Naya. Steeds meer partijen mengen zich in het verhaal: wolven-toeristen, jagers en schapenboeren. Allemaal met andere opvattingen over de komst van de wolvin, die vaak haaks op elkaar staan. Een ding hebben ze echter gemeen. Ze zijn op zoek naar Naya, de wolvin die zo haar best doet onzichtbaar te blijven.

Wanneer Naya gezelschap krijgt van een mannelijke wolf bereiken de media-aandacht en de botsing van meningen een hoogtepunt. En dan valt haar GPS-tracker van haar hals. Kan Naya weer onzichtbaar worden, een wild dier? Is ze nu vrij – of vogelvrij verklaard?

3Lab: Naya - Der Walt hat tausend Augen

Bekijk hier

3Lab: Naya - Der Walt hat tausend Augen

In de korte documentaire NAYA - Der Walt hat tausend Augen volgen we het leven van wolvin Naya.

Regie: Sebstian Mulder
Producent: [boondocs]

--:--