Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Negen koffers

Ellen ten Damme duikt in het verleden van het LiLaLo theater. Ellen wil Jossy’s droom, het Jiddische lied bekend te maken bij het grote publiek, verwezenlijken. Lees meer

zondag 5 december om 15.25 uur op NPO 2

LiLaLo theater is een klein Jiddisch theater in een Amsterdamse volkswijk waar Jossy en Jacques Halland hun zelf geschreven Jiddische repertoire ten gehore brachten. Voordat het stel zich in Amsterdam vestigde, reisden ze als Nomadische variétéartiesten door Europa met hun bezittingen in negen koffers.

Voor zangeres/actrice Ellen ten Damme was het een uitdaging om de liedjes van de Hallands te vertolken. Het Jiddisch kende ze niet en ook de verhalen uit verleden zijn soms lastig te plaatsen. Samen met pianist Ringo Maurer ontdekt ze het Jiddische repertoire. Door de teksten te vertalen en het bezoeken van plaatsen waar Jacques en Jossy hebben geleefd gaat ze op zeoek naar de gedrevenheid van de twee om het Jiddisch cabaret in leven te houden. In Montauban (Frankrijk) wordt de rol van Jacques en Jossy in het verzet duidelijker. Uiteindelijk komt de zoektocht van Ellen tot uiting op het toneel van Carré, waar ze het lied 'Tate Blymenfeld' op een bijzondere manier tot uiting brengt en zo de droom van Jossy laat uitkomen.

--:--